DIREKTOR CIA PROGOVORIO O HAVANSKOM SINDROMU: Pogodio 100 agenata agencije, krivac verovatno jedna strana sila VIDEO
Foto: EPA-EFE/SAUL LOEB / POOL

poruka

DIREKTOR CIA PROGOVORIO O HAVANSKOM SINDROMU: Pogodio 100 agenata agencije, krivac verovatno jedna strana sila VIDEO

Planeta -

Oko 100 agenata CIA i članova njihovih porodica nalazi se među oko 200 američkih zvaničnika koji pate od misterioznog Havanskog sindroma, rekao je u četvrtak direktor CIA Vilijam Berns.

Berns, koga je američki predsednik Džo Bajden za prvog karijernog diplomatu imenovao šefa CIA, rekao je u intervjuu za američki Nacionalni javni radio da je pojačao napore svoje agencije da utvrdi uzrok sindroma koji se manifestuje kroz migrenu i vrtoglavicu.

Potvrdio je da je, između ostalih koraka, zadužio višeg oficira koji je jednom vodio lov na Osamu bin Ladena da vodi radnu grupu koja istražuje sindrom, i utrostručio veličinu medicinskog tima koji je učestvovao u istrazi.

Agencija je takođe skratila sa osam na dve nedelje vreme koje su osobe povezane sa CIA morale da sačekaju da bi bile primljene u Nacionalni vojno-medicinski centar Volter Rid, rekao je on.

"Mislim da se duboko zalažem za bilo koji lider da brinem o ljudima i odlučan sam u tome", rekao je Berns za NPR u prvom intervjuu otkako je u martu postao direktor CIA.

Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, nazvan je tako jer je prvi put prijavljen kod američkih zaposlenih u ambasadi na Kubi 2016. godine.

Berns je podsetio da je američka Nacionalna akademija nauka u decembru potvrdila da je teorija da je sindrom uzrokovan zracima "usmerene energije".

Postoji "vrlo velika mogućnost" da je sindrom namerno izazvan i da bi Rusija mogla da bude odgovorna, rekao je Berns, uzdržavajući se od konačnih zaključaka dok istraga ne bude završena.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track