Svet

0

UN poziva Teheran da obezbedi vodu umesto što puca na demonstrante

Autor: AP

Izvor: Beta

UN poziva Teheran da obezbedi vodu umesto što puca na demonstrante

Izvor: Pixabay

Iranske vlasti bi bolje uradile da se pozabave problemom hronične nestašice vode na jugoistoku zemlje umesto što nasilno suzbijaju demonstrante, rekla je danas visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle.



"Vlada treba da se usmeri na uticaj užasne krize hroničnog nedostatka vode na život, zdravlje i prosperitet stanovništva Kuzestana i na demonstracije ljudi koji su očajni posle više godina nemara", rekla je Bašle u saopštenju izdatom posle demonstracija ove nedelje koje su prema njoj nasilno ugušene i u kojima je bilo žrtava.

Bašle je optužila vladu za nemar naspram "katastrofalne situacije".

"Pucanje na ljude i njihovo hapšenje će samo dodati besu i očaju" rekla je ona i dodala da su ranjeni odbili da idu u bolnicu iz straha da ne budu uhapšeni.

Ona je poručila vladi da nikad nije kasno da se promeni taktika, i da mogu da daju jasne instrukcije snagama reda da poštuju medjunarodne norme.

Bašle je zatražila od iranske vlade de ozbiljno shvati probleme Kuzestana i da odmah preduzme dugoročne mere za poboljšanje situacije uz konsultacije sa stanovništvom.

Kuzestan gde su glavna naftna nalazišta u Iranu, pogodjen je od kraja marta sušom zbog koje su izbile demonstracije u nekoliko gradova te provincije.

Prema iranskim medijima i zvaničnicima najmanje tri osobe su ubijene, medju kojima jedan policajac i jedan demonstrant.

Bašle je pominjala četiri mrtva medju demonstrantima i jednog stradalog policajca ali je ukazala da nepotvrdjene informacije govore o većem broju mrtvih.

Iranski predsdednik Hasan Rohani juče  je rekao da stanovnici Kuzestana imaju prava da se izražavaju i čak da izadju na ulice.

Iranski vrhovni vodja Ali Hamnei danas je pozvao demonstrante da se ne igraju neprijatelja zemlje.

Stanovništvo te provincije, koja ima veliku arapsku manjinu, redovno se žali da ga  vlasti zanemaruju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR