Nemačka zaoštrila propise za putnike iz Španije i Holandije 1Foto: Beta/Miroslav Lelas

Nemačka je dodala Španiju i Holandiju na spisak zemalja s visokom stopom zaraze korona virusom što znači da će osobe koje dolaze iz tih zemalja, a nisu potpuno vakcinisane, morati u karantin.

Nemački centar za kontrolu bolesti – Institut „Robert Koh“ saopštio je danas da promena propisa stupa na snagu u utorak.

Ta promena usred letnje sezone putovanja poremetiće planove nih koji su otputovali u Španiju, vrlo popularnu turističku destinaciju za Nemce, i moguće odvratiti potencijalne turiste.

Španija i Holandija već su bile na spisku „rizičnih oblasti“ što je najniža od tri rizičnih kategorija za kovid-19 u Nemačkoj, ali to nije imalo takoreći nikakav konkretan uticaj jer su ljudi koji dolaze iz tih zemlaja mogli da izbegnu karantin ako imaju negativan kovid-test.

Osobe koje dolaze iz zemalja s visokom stopom zaraze mogu da izbegnu karantin ako dokažu da su potpuno vakcinisane ili su se oporavile od kovida-19. Takođe mogu da skrate desetodnevni karantin ako dobiju negativan test na kovid posle pet dana.

Na nemačkom spisku zemalja sa visokom stopom zaraze već su Portugalija, Kipar i Velika Britanija.

Stopa zaraze u Nemačkoj je i dalje vrlo niska u odnosu na neke druge evropske zemlje, ali stalno raste od 6. jula kada je dostignut minimum od 4,9 novih slučajeva nedeljno na 100.000 stanovnika. Porast broja slučajeva podstiće zarazniji „delta soj“ virusa, koji je sada dominantan. Danas je stopa zaraze bila 13,2 novih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari