Izvor: Jutarnji.hr

Na novoj korona-karti koju je juče objavio Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), hrvatska obala se i dalje nalazi u narandžastoj zoni.

Na ovoj mapi, koja se ažurira svake nedelje, hrvatska obala je i dalje prikazana narandžastom bojom, dok je kontinentalni deo ove zemlje još uvek u zelenoj zoni.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nedavno je boravio na Hvaru, gde se uoči sastanka sa biskupom Rankom Vidovićem i gradonačelnikom Hvara Rikardom Novakom osvrnuo na aktuelnu epidemiološku situaciju i turističku sezonu poslavši jasnu poruku: "Hrvatska ne sme da uđe u crvenu zonu"

"Sad je ključni trenutak"

"Najveći deo našeg turističkog prometa se odvija između 15. jula i 15. avgusta. Negde oko 35 odsto. Znači, sad je ključni trenutak, ova i naredne tri, četiri nedelje. Zato ćemo nastojati na sve moguće načine da uverimo ljude da budu malo disciplinovani i da drže fizičko rastojanje koliko god mogu. I da se vakcinišu, naravno, to je najvažnije, da privučemo veliki broj turista. Mnogi žele da dođu", rekao je Plenković.

Grad Hvar i njegove plaže, pa do Paklenih ostrva - jedan od hrvatskih aduta za leto

Ugostitelji i turistički radnici sa Hvara su zadovoljni dosadašnjim tokom sezone, jer na Hvaru trenutno boravi veliki broj turista. Ako se ovako nastavi, moglo bi se čak doći i do sedamdeset odsto rekordne 2019. godine.

"Ali još smo na pedeset odsto 2019. godine. Zadovoljni smo kako se sad kreće. Što se tiče epidemiološke situacije, dobra je, zadovoljavajuća. Trudimo se održati mere što je moguće bolje. Na svaki mogući način upozoravamo, organizujemo besplatno vakcinisanje, veliki je odziv te se nadamo da ćemo ovu sezonu izgurati što je duže moguće", naglasio je gradonačelnik Hvara Rikardo Novak.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.