Najnovije vesti
Vesti Svet
Toplotni talas u najhladnijoj oblasti na svetu: Požari u Sibiru stvaraju NAJZAGAĐENIJI VAZDUH U ISTORIJI, dim putuje čak do Aljaske (VIDEO)

Toplotni talas u najhladnijoj oblasti na svetu: Požari u Sibiru stvaraju NAJZAGAĐENIJI VAZDUH U ISTORIJI, dim putuje čak do Aljaske (VIDEO)

Toplotni talas u jednoj od najhladnijih oblasti na svetu izazvao je šumske požare i zapretio sibirskom gradu Jakutsku "vazdušnom apokalipsom" u vidu gustog otrovnog dima, upozoravaju službe za praćenje atmosfere.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Sibir požar Foto: Sputnik / Nina Sleptsova / Profimedia
Sibir požar

Visoki nivoi čestica, a možda i hemikalija, uključujući ozon, benzen i cijanovodonik, ovo učiniti jednim od najgorih globalnih zagađenja vazduha u istoriji.

Lokalne vlasti upozorile su 320.000 stanovnika da ostanu u zatvorenom kako bi izbegli zagušujući dim od požara koji bi mogli oboriti prošlogodišnji rekord, piše londonski "Gardijan".

Foto: Sputnik / Nina Sleptsova / Profimedia

Satelitska analiza pokazuje da su poslednjih dana nivoi PM 2.5, odnosno malih čestica koje mogu ući u krvotok i oštetiti ljudske organe, porasle iznad 1.000 mikrograma po kubnom metru, što je 40 puta više od preporučenih bezbednih nivoa Svetske zdravstvene organizacije.

U utorak je kvalitet vazduha u Jakutsku bio PM 2.5 od 395 mikrograma, što spada u ekstremnu kategoriju "vazdušne apokalipse", koja po definiciji nosi "neposredne i teške posledice". Na ruskim društvenim mrežama navode da je to 17 puta gore od proseka u najzagađenijim gradovima Indije ili Kine.

Pročitajte još

CNN tvrdi da dim putuje čak do Aljaske.

Naučnici smatraju da je ljudski faktor u klimatskim promenama važan uzrok ovih događaja. Jakutsk je najhladniji zimski grad na planeti, ali zbog globalnog zagrejavanja letne temperature ovde rastu najmanje 2,5 puta brže od svetskog proseka.