Ekonomija

0

Vučić: Kragujevac će uz pomoć Simensa postati centar proizvodnje šinskih vozila

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Vučić: Kragujevac će uz pomoć Simensa postati centar proizvodnje šinskih vozila

Izvor: BETA/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, tokom posete fabrici Simens Mobiliti Cerovac u Kragujevcu, da je ta nemačka kompanija odlučna da Kragujevac postane u budućnosti železnički centar za proizvodnju šinskih vozila u Evropi.
 
"Ovo je početak. Poseta generalnog direktora Simens mobiliti Mihaela Petera pokazuje jasnu odlučnost Simensa da Kragujevac pretvori u buduće železničko čvorište i čvorište za proizvodnju vozova u Evropi", rekao je Vučić nakon obilaska fabrike.
 
Vučić je, zajedno sa direktorom Simensa u Srbiji Udom Ajhlingerom, razgledao tramvaj koji je u Kragujevcu napravljen za Minhen, navodeći da je prvih 10 tramvaja proizvedenih u Kragujevcu već otišlo u Bremen, da se prave tramvaji i za Nirnberg i Kopenhagen, te da očekuje da se u budućnosti ti tramvaji nađu i na ulicama gradova Srbije.
 
Istakao je i da srpsko-nemačka ekonomska saradnja raste svakoga dana, pa danas nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 71.000 radnika.
 
"Te kompanije su za nas uvek najsigurnije, jer Nemci gde dođu ne odlaze kada istekne rok za subvencije, oni dolaze u Srbiju da ovde ostanu da rade", kazao je on.
 
Najavio je da će se u Kragujevcu uraditi 1,4 kilometara najsavremenije pruge za testiranje na lokaciji pored fabrike kako bi se zadovoljile potrebe Simensa za istraživanje i razvoj i testiranej železničkih vozila, što će koštati više od 20 miliona evra.
 
Dodao je da će se tu nalaziti i razvojno-istraživački centar Simensa.
 
"Uradićemo i novu železničku vezu za povezivanje fabrike Simensa i Majnd parka: Sobovica - Lužnice - Majnd park - Batočina, u dužini od 16 kilometara, što je dodatnih 18 miliona evra", kazao je Vučić.
 
Podsetio je i da je u Simensu u Kragujevcu zaposleno više od 900 ljudi, uglavnom iz Šumadijskog i Podunavskog okruga.
 
Vučić će, nakon posete Simensu sastati sa predstavnicima grada Kragujevca i Šumadijskog okruga, a potom i Osnovnu školu "Vuk Karadžić" u Kniću.
 
Posetu Kragujevcu i Kniću završiće u destileriji "Aleksić Prvi".
 
 
Vučić: Uskoro u Kragujevcu izgradnja stadiona i kanalizacije, rekonstrukcija Kliničkog centra 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da uskoro kreće izgradnja stadiona u Kragujevcu, kišne i fekalne kanalizacije, i rekonstrukcija Kliničkog centra, najavio još nekoliko projekata i ocenio da dolazi "najbolje vreme za Kragujevac i Šumadiju".
 
On je tokom posete tom gradu rekao novinara da će stadion moći da primi 19.900 gledalaca, biće natkriven, biće "treći-četvrti po veličini u Srbiji i na njemu će moći da se igraju najbolje evropske utakmice jer će imati sve standarde".
 
Vučić je ocenio da će stadion biti "prava lepotica" i novi razvojni program za Kragujevac i Šumadiju.
 
Istakao je da rekonstrukcija Kliničkog centra teče kako je planirano, da se završava kompletan projekat i da će biti uloženo od 45 do 50 miliona evra kao i da će i to biti "lepotica od kliničkog centra".
 
Vučić je rekao da će u obilaznicu oko Kragujevca biti uloženo oko 160 miliona evra, da će se graditi pruga za industrijski park, izmestiti toplana iz centra grada, graditi kišna i fekalna kanalizacija.
 
"Rešavaćemo i problem Zastava oružja i sve će to biti završeno u narednih godinu, dve, tri, četiri, zavisno od projekta", rekao je Vučić iz ocenu da "dolazi najbolje vreme za Kragujevac i Šumadiju".
 
On je rekao da radovi na "Centru izvrsnosti" u Kragujevcu, u okviru kojeg će biti "banka matičnih ćelija", kasne zbog andemije i jer je Evropska investiciona banka odbila jednog od izvođača radova, pa se traži drugi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR