21. jul  2021. 06.55  →  08.48 | Izvor: RTS

Milvoki baksi osvojili titulu šampiona NBA posle pola veka (VIDEO)

MILVOKI -

Pobedom od 105:98 u šestom meču finalne serije NBA lige, Milvoki baksi osvojili su titulu šampiona posle ravno pola veka čekanja. MVP finala Janis Adetokumbo odigrao je spektakularan meč i sa 50 poena vodio svoj tim do prstena.

video icon

Ekipa iz Viskonsina iskoristila je priliku da u svom, dupke punom ”Fiserv forumu” (70 hiljada ljudi je meč gledalo ispred dvorane) dođe do četvrte pobede u finalnoj seriji (4-2) i titule koja se čekala ravno 50 godina.

milvoki, buks,, nbs

Broj 50 je definitivno broj večeri, jer je upravo toliko poena ubacio bez dileme najbolji igrač meča, ali i čitave finalne serije - Janis Adetokumbo.

Grk je u meču odluke igrao svoju najbolju košarku u životu, te je pored poentrskog učinka i šuta iz igre (16 od 25), imao i 14 skokova, dve asistencije i čak pet blokada. Ipak, utisak večeri je njegov nestvarno dobar šut sa linije za slobodna bacanja - 17 od 19!

U meču koji je bio mnogo ujednačeniji i neizvesniji nego što to možda konačni rezultat kazuje, Janisu je najveću podršku jutros pružio Bobi Portis sa 16 poena u vrlo bitnim momentima odlučujućeg duela, dok je Kris Midlton na kraju došao do 17. Plejmejker Džru Holidej je uz 12 poena podelio 11 asistencija.

nba,, finale

U redovima Sansa, koji su izgubili i treće finale u istoriji franšize, veteran Kris Pol je ubacio 26 poena, dok je Devin Buker uz veoma loš procenat uspešnosti u šutu na kraju došao do 19 poena.

Podsetimo, Milvoki je do svoje drugi titule u istoriji došao tako što je u prvoj rundi ”počistio” Majami (4-0), potom u sedam utakmica bio bolji od favorizovanog Bruklina (4-3), a onda u finalu Istoka i od Atlante (4-2). U finalu su Finiks pobedili vrativši se iz minusa od 0-2.

Adetokumbo posle osvajanja prstena: Mogao sam da odem, ali sam izabrao teži put

Neposredno nakon što je sa svojim Baksima osvojio NBA titulu, Janis Adetokumbo rekao je da je veoma srećan što je to uradio u svom timu i svom gradu.

Nakon dve titule MVP-a lige i nagrade za najboljeg defanzivca, Janis je konačno dobio i one najvažnije - titulu najkorisnijeg igrača NBA finala i šampionski prsten.

O svom, osam godina dugom putu do tog ostvarenja on je govorio na konferenciji za medije poslešestog meča koji je njegov tim dobio sa 105:98.

"Nisam hteo da odem. Bilo je posla koji je trebalo da se završi. U bablu prošle godine nije baš bilo pravde, iako dajem veliko poštovanje Majamiju koji nas je izbacio. Ali, ovo je moj grad, grad koji je verovao u mene i u sve nas i drago mi je što smo uspeli", rekao je Janis i onda "poentirao":

"Mogao sam da odem i osvojim titulu na nekom drugom mestu. Mogao sam da odem u ’super tim’, uradim svoj deo posla i osvojim titulu. Ali ovo je mnogo teži način da se to uradi. A mi smo ga ostvarili", rekao je "Grik Frik".

On je poslao poruku i deci iz Afrike i Evrope da na njegovom primeru shvate da je sve moguće i da se naporan rad uvek isplati, a takođe se zahvalio svojim roditeljima i braći na podršci tokom karijere.

 

Tagovi