Konkursi

Konkurs za idejno rešenje paviljona MSUB20.07.2021.


MSUB u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije raspisao je 16. jula 2021. godine javni otvoreni jednostepeni arhitektonski konkurs za idejno rešenje paviljona Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, sa proširenjem magacinskih kapaciteta muzeja.

 

Muzej savremene umetnosti u Beogradu u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije raspisao je u petak 16. jula 2021. godine javni otvoreni jednostepeni arhitektonski konkurs za idejno rešenje paviljona Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, sa proširenjem magacinskih kapaciteta muzeja.
 
Predmet ovog konkursa je definisan zaokruživanjem potreba za potpuno i efikasno funkcionisanje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu sa komercijalnim uslugama organizovanih po uzoru na slične vodeće institucije u svetu. Imajući u vidu da postojeći kapaciteti MSU nisu dovoljni niti adekvatni za organizaciju komercijalnih sadržaja i planiranih aktivnosti muzeja odlučeno je da se potrebe za komercijalnim i dodatnim skladišnim kapacitetima ostvari neposredno uz zgradu MSU. S tim u vezi, konkursnim zadatkom se razvrstavaju sadržaji u dve programske celine koje bi se realizovale u dve odvojene faze.
 
Prvu programsku celinu predstavlja paviljon sa komercijalnim sadržajima muzeja podeljenih na ugostiteljstvo (kafe-restoran) i trgovinu (prodavnica za prodaju suvenira muzeja i promotivnog materijala, knjiga i sl.), kao i njihovi prateći skladišni, sanitarni i drugi prostori nužni za nesmetano funkcionisanje paviljona. Pomenuti paviljon bi trebalo da ima javni karakter namenjen primarno za posetioce muzeja sa mogućnošću korišćenja prostora za potrebe muzeja (promocije, radionice, prezentacije i sl.), ali i za korišćenje za druge potrebe van radnog vremena muzeja od strane spoljnih korisnika. Iako paviljon predstavlja sekundarnu delatnost muzeja očekuje se da njegov karakter bude reprezentativan i savremen u pristupu organizacije i artikulacije njegovog prostora.

Drugu programsku celinu čini dodatni novi magacinski prostor, u smislu dopune ili proširenja postojećih kapaciteta Muzeja savremene umetnosti. Novi magacini i ostave (ne depoi muzeja) osim skladišnog prostora, uključuju i minimalni kancelarijski prostor sa sanitarnim čvorom za zaposlene. Prostor bi trebalo da bude namenjen fundusu Muzeja savremene umetnosti, i to u smislu njegovih kapaciteta za smeštaj izložbenih materijala (panoa, štendera i druge izlagačke opreme), sa osnovnim potrebnim pratećim i tehničkim prostorima. Za efikasno funkcionisanje ovog prostora potrebno je obezbediti funkcionalnu (direktnu ili indirektnu) vezu sa zgradom MSU te manipulativni pristup lakim viljuškarima za dostavu i iznošenje opreme i eksponata.

Poštujući kontekst lokacije i njene neposredne okoline, značaj i reprezentativnost samog objekta muzeja, a i samog Parka prijateljstva - sve intervencije treba pažljivo analizirati u cilju dobijanja što kvalitetnijeg rešenja koje bi unapredilo likovne i funkcionalne karakteristike ambijenta. Date intervencije moraju ostati podređene samom vrednom okruženju i ne smeju narušavati ovu celinu koja je pod zaštitom spomenika kulture.

Konkursno rešenje treba da afirmiše savremene tendencije u arhitekturi, oblikovanju i uređenju javnih gradskih prostora, te uvrsti savremena programska i pejzažna uređenja slobodnih i zelenih površina u skladu sa potrebama, kako postojećih, tako i ovim konkursom planiranih sadržaja.

Od učesnika se očekuje da u skladu sa datim potrebama i namenama, kao i trendovima razvoja, funkcionalno, sadržajno, ambijentalno i tehnološki organizuju prostore u skladu sa datim programom i potrebama muzeja, kako bi se optimalno iskoristili kapaciteti i potencijali lokacije.

Planirana izgradnja ne sme da naruši fizičku stabilnost samog objekta Muzeja savremene umetnosti, niti postojeće uslove i način korišćenja samog objekta, mogućnosti pristupa objektu, kao ni njegov vizuelni identitet i integritet. Planiranim intervencijama ne sme se ugrožavati ni bezbednost ni funkcionalnost prostora u neposrednom okruženju oko Muzeja.
 
Faznost izgradnje
 
Prvu faza izgradnje bi se odnosila na paviljon Muzeja savremene umetnosti, na aktiviranje komercijalnih sadržaja i aktivnosti u muzeju, tj. njegovom neposrednom okruženju. Ovoj fazi intervencije, počevši sa izradom projektne dokumentacije, pristupilo bi se neposredno nakon uspešnog završetka ovog konkursa.
 
Druga faza bi se odnosila na proširenje magacinskih prostora, što predstavlja nužni i očekivani sledeći korak u zaokruživanju potreba muzeja. Sadržaje proširenja magacina Muzeja savremene umetnosti predvideti u okviru jedne podzemne etaže shodno stečenim ograničenjima fizičke strukture postojećeg objekta kao i uslova okruženja predvideti.
 
Obzirom na naglašenu i obaveznu faznost rešenja, svakako je neophodno obratiti pažnju i analizirati pitanje razdvajanja datih sadržaja - ili naprotiv njihovog spajanja, tj. formiranja objedinjenog prostornog i organizacionog rešenja. Oba pristupa treba posmatrati jednako dozvoljenim ili očekivanim, i shodno tome mogućim - te analizom mogućnosti i prednosti koje potencijalno nude takva dva različita pristupa doneti konačnu odluku o prostorno-funkcionalnom pristupu.
 
Smernice za uređenje zelenih i slobodnih površina  
 
Neophodno je očuvanje celokupne drvenaste vegetacije kao i između ostalog navedenog u raspisu konkursa voditi računa o sagledavanju dve ključne slike najšire panorame Grada, sa najvažnijeg od svih beogradskih vidikovaca - Beogradska tvrđava „Pobednik“ (kota 113.4 mnv) i to:
 
1) panorame Savskog amfiteatra, sa Sabornom crkvom na levoj strani i Novobeogradskom obalom Save na desnoj, preko zelenog masiva Topčiderskog brda i Košutnjaka do Avale i
2) panorame od Ušća Save u Dunav, Velikog i Malog ratnog ostrva, preko reprezentativnih prostora Novog Beograda i Zemuna u podnožju kule na Gardošu;
 
Zelene površine u okviru konkursnog obuhvata predvideti u skladu sa planiranom namenom, ali i namenom u kontaktnoj zoni, a imajući u vidu i šire sagledavanje prostora i njegovu integraciju sa susednim javnim površinama, Isto tako, od posebne važnosti je uvažavanje ideje o realizaciji Parka skulptura.
 
Smernice u odnosu na statičku stabilnostu objekta Muzeja savremene umetnosti
Konstatovano je da statička stabilnost Muzeja savremene umetnosti neće biti ugrožena nezavisno od fundiranja novih suterenskih magacina.
 
Početak konkursnog roka teče od 16. jula a učesnici konkursa pitanja u vezi konkursa učesnici mogu postaviti do - 12. avgusta 2021. godine onlajn putem sajta
 www.konkurs-msu.rs u odeljku Q&A.    

Krajnji rok za podnošenje konkursnih radova je - 09. septembar 2021. godine

Nagradni fond:
 
  Prva nagrada                              800.000,00 dinara
  Druga nagrada                           400.000,00 dinara
  Treća nagrada                            200.000,00 dinara

Izabrana rešenja predstavljaće osnov za izradu projektne dokumentacije za potrebe dalje realizacije dokumentacije, i same realizacije projekta i datih sadržaja.

Sve potrebne informacije o pravilima konkursa i kriterijumima za ocenu radova kao i projektni zadatak možete naći na sledećem linku: https://konkurs-msu.rs

 


 

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.