Dostupni linkovi

Moguća ekološka katastrofa zbog pomora tona ribe u Prnjavoru


Pomor ribe u ribnjaku preduzeća "Ribnjak" kod Prnjavora (15. juli 2021.)
Pomor ribe u ribnjaku preduzeća "Ribnjak" kod Prnjavora (15. juli 2021.)

U okolini Prnjavora, na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH), stanovnicima prijeti ekološka katastrofa zbog nekoliko tona uginule ribe u najvećem ribnjaku u toj regiji, koju niko ne uklanja.

Uzrok pomora ribe nije poznat, a načelnik Opštine Prnjavor Darko Tomaš zatražio je održavanje vanredne sjednice opštinske Skupštine, te da se hitno utvrdi uzrok pomora ribe u ribnjacima preduzeća a.d. "Ribnjak".

"Ono što sam tražio je da opštinske i republičke inspekcije, istraže i utvrde stanje, nalože mjere koje su neophodne sa strane struke, a ja sam tražio od predsjednika Skupštine da sazove vanrednu sjednicu kako bismo odgovorili na sva ova pitanja. Uvjeren sam da nećemo dozvoliti da ovo bude uništeno, kako je uništeno sve i jedno drugo prnjavorsko preduzeće", rekao je Tomaš za Radio Slobodna Evropa (RSE) 15. jula.

Načelnik Prnjavora za RSE ističe da je i ranije najavljivao da bi se slična situacija mogla desiti, zbog sumnji da se sa imovinom ribnjaka vrše malverzacije.

"Nad ribnjakom je otvoren stečajni postupak prije godinu dana. Ja sam smatrao da je to urađeno na način da se prnjavorskim moćnicima obezbijedi značajna imovina po povoljnim uslovima i već u martu mjesecu upozoravao da može doći do ovakvog stanja", ističe Tomaš.

Dodaje da je pod pritiskom "moćnika" na pojedine odbornike i stečajne upravnike u ribnjaku, izgubio i skupštinsku većinu u Opštini Prnjavor.

"Nekoliko stečajnih upravnika se mijenjalo i došli smo danas do stanja u kome jesmo", kaže Tomaš.

Stečaj u "Ribnjaku" je otvoren u junu 2020. godine, nakon što su tom preduzeću, čiji se ribnjaci prostiru na 640 hektara, duže vrijeme bili blokirani računi i nisu izmirivali svoje obaveze prema povjeriocima i državi.

O mogućim razmjerama ekološke katastrofe, nakon pomora ribe, za sada nema dodatnih informacija.

Okolno stanovništvo se plaši zaraze, jer se iznad tona uginule ribe okupljaju ptice i druge životinje.

Prnjavorski "Ribnjak" nalazi se na području ušća rijeke Vijake u Ukrinu i jedno je od najvećih ribogojilišta u regiji.

XS
SM
MD
LG