07. jul  2021. 11.28  →  21.14 | Izvor: Tanjug, FoNet

Japan razmatra zabranu prisustva svih gledalaca na Olimpijskim igrama?

TOKIO -

Japan razmatra zabranu prisustva svih gledalaca na Olimpijskim igrama, tvrdi nekoliko izvora za agenciju Rojters, u uslovima kada zvaničnici razmišljaju o proširenju ograničenja povezanih sa koronavirusom, kako bi zauzdali infekciju nešto više od dve nedelje pre početka Igara.

Glavni grad Tokio, domaćin Igara, prijavio je danas 920 novih dnevnih slučajeva, najviše od 13. maja.

olimpijske, igre, olimpijada, tokio, japan, korona

"Politički gledano, sada je neizbežno da ne bude gledalaca", rekao je izvor iz vladajuće japanske stranke za Rojters.

Medicinski stručnjaci su nedeljama govorili da bi takmičenja bez gledalaca na Olimpijskim igrama bio najmanje rizična opcija, usred široke zabrinutosti javnosti zbog rizika da će Igre podstaći novi talas zaraza.

Organizatori su već zabranili prisustvo gledaocima iz inostranstva, dok su za domaće gledaoce postavili ograničenje popunjenosti od 50 odsto kapaciteta, odnosno do 10.000 ljudi.

Japan nije doživeo tako eksplozivnu epidemiju kovida-19 kao neke druge zemlje, ali je imao više od 800.000 slučajeva zaraženih i 14.800 smrtnih slučajeva.

Oštre mere u olimpijskom selu

U bašti Olimpijske kuće večeras je održan poslednji koordinacioni sastanak sa predstavnicima nacionalnih sportskih saveza koji će imati predstavnike na Olimpijskim igrama u Tokiju, koji su obavešteni o rigoroznim merama zaštite od kovida koje će vladati u Olimpijskom selu u Tokiju, kao i na svim sportskim borilištima.

Kako je saopštio Olimpijski savez Srbije (OKS), predsednik Zdravstvene komisije OKS Dragan Radovanović naglasio je da su svi članovi olimpijskog tima Srbije dužni da pre putovanja aktivno motre na svoje zdravstveno stanje, kao i da prilikom dolaska u Japan poštuju sve mere koje je propisao Međunarodni olimpijski komitet i Organizacioni komitet Igara.

Generalni sekretar OKS Đorđe Višacki poželeo je sportistima i njihovim trenerima dobro zdravlje i puno sreće na sportskom planu.

Prethodnica naše misije putuje za Tokio 10. jula kako bi osigurala da srpski sportisti po dolasku u Olimpijsko selo imaju sve uslove za boravak, kao i neophodnu logistiku za održavanje treninga i učestovanje na takmičenjima.

Tagovi