Poklonici Draže Mihailovića prvi put pred Sudom BiH 1Foto: Wikipedia

Prvo suđenje pripadnicima udruženja koja baštine tradiciju zloglasnih četničkih jedinica iz Drugog svetskog rata počelo je 6. jula pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH), javlja Radio Slobodna Evropa.

Dušan Sladojević, Risto Lečić i Slavko Aleksić optuženi su za izazivanja rasne, nacionalne ili verske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu tokom okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta martu 2019. godine.

Najavljeno je kako će tokom izvođenja dokaznog postupka tužilaštvo pozvati tri svedoka i jednog vještaka.

Sladojević, Lečić i Aleksić se sumnjiče da su u Višegradu i okolici, mestima masovnog stradanja Bošnjaka tokom rata u prvoj polovini devedesetih, svojim delima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu, versku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, prvooptuženi Sladojević, kao predsednik „Ravnogorskog pokreta Republike Srpske“, te Aleksić, sudelovali su u postrojavanju. Koristili su vojnu terminologiju i predaju raporta, kako se navodi u optužnici, koja je podignuta 10. decembra 2020. godine.

Na spornom okupljanju na Trgu palih boraca u Višegradu i kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina, oko 200 četnika odalo je počast četničkom vođi iz Drugog svetskog rata Draži Mihailoviću uz gusle i preteće stihove: „Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina“.

Na ročištu u februaru sva trojica su se izjasnili da se ne osećaju krivima.

Sladojevićev branitelj, Zoran Perić, izjavio je da se njegov branjenik izjasnio da nije kriv, jer su “svi učesnici skupa u Višegradu djelovali u skladu s ciljevima pokreta”.

Prema članu Krivičnog zakona BiH koji se odnosi na izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti, propisuje se kazna zatvora za u trajanju od tri meseca do tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari