Iljir Bitići posle odlikovanja Guriju: Srbija sprečava pravdu 1Foto: printscreen / RSE - Ilir Bitići

Problem našeg i mnogih drugih slučajeva je u tome što Srbija veliča i štiti ratne zločince, kazao je za Radio Slobodna Evropa Iljir Bitići (Ilir Bytyqi), brat trojice ubijenih američkih državljana Ilija (Ylli), Agrona i Mehmeta Bitićija.

Komentar Iljira Bitićija usledila je nakon što je specijalna jedinica iz Srbije Žandarmerija dodelila plaketu svom prvom komandantu Goranu Radosavljeviću Guriju.

Američki državljani albanskog porekla Ili, Agron i Mehmet Bitići, ubijeni su 1999. godine u Srbiji, nakon rata na Kosovu. Njihovo ubistvo do danas nije rasvetljeno, a na čelu kampa gde su 2001. godine pronađeni posmrtni ostaci braće Bitići bio je upravo Radosavljević.

Iljir Bitići je u pisanom odgovoru za RSE naveo da je „sramotna prisnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove vlade sa ratnim zločincima“, kao i da to „sprečava pravdu i žrtvama uskraćuje mir“.

„Predsednik Vučić je 2016. godine obećao tadašnjem potpredsedniku Bajdenu (Džou, sadašnjem predsedniku Sjedinjenih Američkih Država) da će se lično angažovati oko razrešenja ubistva moje braće. Vučić je tada mojoj porodici i američkim zvaničnicima rekao da je (za ubistvo) odgovoran Goran Radosavljević. Jasni i dovoljni dokazi veoma dugo postoje“, napisao je Iljir Bitići u odgovoru za RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari