Regionalni izbori u Francuskoj neuspeh za Makrona i Le Penovu 1Foto: EPA-EFE/BENOIT TESSIER

Francuzi su se masovno uzdržali da izađu na birališta za regionalne izbore, a rezultati pokazuju neuspeh centrističke stranke predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i ekstremno desničarkog Nacionalnog fronta Marin Le Pen (Marine).

Pobeda tradicionalnih stranaka, levice i desnice, dovodi u neizvesnost trku za predsedničke izbore zakazane na proleće 2022. godine.

I prvi i drugi krug regionalnih izbora obeležio je izuzetno mali odziv birača. Odlazeći predsednici regiona ponovo su izabrani. U sedam regiona pobednik je desnica, a u pet levica.

Nacionalni front nije usvojio nijedno regionalno mesto, a u nekim regionima su se udružile snage desnice i snage levice u cilju da spreče pobedu ekstremne desnice.

Neuspeh je imala i Makronova stranka Republika u pokretu, koja takođe nije osvojila nijedno mesto.

Stručnjaci smatraju da taj neuspeh nije neočekivan, jer ekstremna desnica i Republika u pokretu nisu „ukorenjene“ u regionima Francuske za razliku od desnice i levice.

Francuski mediji ocenjuju da će neki desničari sada imati više podsticaja da sigurnije uđu u predsedničku trku. Jedan od njih je Gzavije Bertran (Xavier Bertrand), desničar i nekadašnji ministar zdravlja i rada koji je na regionalnim izborima pobedio na severu.

„Sad su svi shvatili da će na predsedničkim izborima biti trka trojke“, rekao je Bertran, aludirajući na Makrona, Le Penovu i sebe.

Levica je sa svoje strane pobedila u nekoliko regiona, i to uz podršku zelenih.

Predsednik Socijalističke partije Olivije For (Olivier Faure) izjavio je da levica ponovo „osvaja prostor“ i dodao da je njegova stranka „motor pokretač koji treba da okupi celu levicu i zelene za predstojeće predsedničke izbore“.

Analitičari pozivaju ipak na oprez uz ocenu da dobri rezultati desnice i levice na regionalnom ili lokalnom nivou mogu ali i ne moraju da budu pokazatelj popularnosti tih tradicionalnih stranaka na nacionalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari