REZERVISTI AZURIMA DONELI ČETVRTFINALE EP: Italijani posle produžetaka eliminisali borbene Austrijance! VIDEO
Foto: EPA

evropsko prvenstvo

REZERVISTI AZURIMA DONELI ČETVRTFINALE EP: Italijani posle produžetaka eliminisali borbene Austrijance! VIDEO

Fudbal -

Fudbaleri Italije plasirali su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva pošto su večeras u Londonu posle produžetaka pobedili Austriju sa 2:1 (0:0).Najbolje šanse za gol u provm poluvremenu imala je Italija preko Nikole Barele u 17. minutu, kada je njegov šut nogom odbranio golman Austrije Daniel Bahman, dok je u 32. minutu Čiro Imobile udarcem sa dvadesetak metara pogodio stativu.

U drugom poluvremenu Austrija je mogla da povede golom Marka Arnautovića, na asistenciju Davida Alabe, ali je gol poništen zbog ofsajd pozicije nakon gledanja VAR-a.

Do kraja regularnog toka nije bilo ozbiljnijih prilika na obe strane, pa je meč otišao u produžetke.

Italija je do vodstva došla u 95. minutu golom Federika Kjeze, nakon centaršuta Leonarda Spinacole.

Kjeza je u šesnaestercu spustio loptu glavom, a zatim je gol postigao levom nogom.

Do kraja prvog produžetka Mateo Pesina je u 105. minutu postigao gol, na asistenciju Andree Belotija "sa zemlje".

Konačan rezultat postavio je Saša Kalajdžić glavom nakon centaršuta iz kornera, u 114. minutu.

U četvrtfinalu Evropskog prvenstva Italija će igrati protiv pobednika meča izmedju Belgije i aktuelnog prvaka Evrope Portugala.

1 / 13 Foto: EPA

Uskoro opširnije...

Tok meča:

Kraj!

120. minut - Utakmica je produžena za još jedan minut!

118. minut - Nekoliko šansi na obe strane. Igra se dosta otvoreno sada i bez puno stajanja, gol visi u vazduhu.

114. minut - GOOOOOOOOL - Kalajdždić pogađa mrežu Italija šutem glavom iz kornera koji je izveo Alaba. Drama na Vembliju. Ovo je njegov prvi gol na turniru, četvrti u reprezentaciji Austrije.

106. minut - Posle greške Insinjea probao je fudbaler Lucerna, ali skoncentrisan je bio Donaruma koji je sačuvao svoju mrežu.

Još petnaest minuta Italijane deli od četvrtfinala.

Završen je prvi produžetak.

105. minut - GOOOOOOOOOL - Pesina je pogodio posle karambola u šesnaestercu Austrijanaca. Golove su dali igrači koji su ušli sa klupe.

95. minut - GOOOOOOOOOL - Magija Kijeze koji donosi prednost Italijanima. Njegov drugi gol u dresu Italije.

93. minut - Prva prilika u produžetku. Dodao je Beloti na stranu do Kijeze koji je probao iz prve po zemlji, ali pravo u golmana Austrije.

91. minut - Počeo je prvi produžetak.

Idemo u produžetke.

90. minut - Utakmica je produžena za pet minuta.

83. minut - Centrirao je Spinacola sa leve strane, probao je makazicama Berardi, ali nije lepo zahvatio loptu.

76. minut - Jedna sumnjiva situcija. Spinacola je oborio napadača Austrije u šesnaestercu nakon što se okliznuo. Tražili su Austrijanci penal, ali je posle gledanja Var-a doneta odluka da se utakmica samo nastavi.

72. minut - Lokateli je prošao po levoj strani, došao na ivicu kaznenog prostora, zalomio protivnika, probao desnom u kontra ugao, ali lopta ide pored gola. Ima je i Insinje sličnu priliku u nastavku, ali dosta je bio lagodan prilikom šuta.

68. minut - Probao je Sabicer šutem iz daljine po zemlji, ali neprecizno.

Italija, Austrija
foto: EPA

65. minut - Marka Arnautović donosi prednost Austiji golom glavom posle asistencije Alaba, takođe glavom. Posle gledanja VAR-a gol je poništen zbog ofsajda.

63. minut - Prvi šut u okvir gola Austrije. Probao je Arnautović posle karambola u šesnaestercu Italijana, ali na visini zadatka bio je Donaruma.

62. minut - Značajno je opao tempo igre. Obe selekcije su veoma oprezne i čekaju grešku protivnika.

52. minut - Imao je šansu Alaba iz prekida sa ivice šesnaesterca, ali lopta ide preko gola. Bila je ovo najbolja šansa za Austriju na meču.

Italija, Austrija
foto: EPA

51. minut - Barela je dobio žuti karton zbog prigovora.

50. minut - Žuti karton za Di Lorenca zbog grubog starta.

46. minut - Počeo je drugi deo igre.

45. minut - Završen je prvi deo igre.

43. minut - Okrenuo se Spinacola na ivici šesnaesterca i probao iz okreta po zemlji u bližu, levu stranu, ali ispružio se Bakam i spaosa svoj gol. Posle nekoliko minuta konačno se nešto desilo. Italijani vrebaju, Austrijanci iz kontri čekaju svoju šansu.

32. minut - Probao je Ćiro Imobile sa 25 metara i pogodio stativu, golman Austrije je samo gledao kuda lopta ide.

Italija, Austrija
foto: EPA

17. minut - Najbolja šansa na meču za Italijane. Probio je Spinacola po levoj strani, ubacio loptu po zemlji na penal za Barelu koji je probao iz prve, ali Bakam brani nogom i loptu šalje od svog gola.

14. minut - Povukao je kontru Insinje po levoj strani, probao da ubaci u peterac, ali na vreme je izleteo Bakam i loptu uhvatio "živu". Imao je i bolja rešenja, možda da oproba šut, ali sada je ovako.

11. minut - Prvi pokušaj na meču. Posle greške zadnje linije Austrije probao je Spinacola, ali mu je lopta prešla preko noge i odišla daleko od gola!

1. minut - Utakmica je počela!

Sastavi:

Italija, Austrija
foto: Flešskor

Italija je nakon tri pobede u Grupi A uz gol razliku 7:0, postala jedan od glavnih favorita za osvajanje Evropskog prvenstva.

Tim pobedama produžili su niz od 30 utakmica bez poraza pod vodstvom Roberta Mančinija, i tako su izjednačili prethodni rekord iz 30-tih godina prošlog veka.

"U početku nam se činilo da je to nepremostiv i nemoguć zadatak, jer nisu poraženi čitavu večnost. Ali pre ili kasnije čak će i Mančinijeva ekipa izgubiti", rekao je danas selektor Austrije Franko Foda.

Ako Austrija ne postigne gol Italija će oboriti rekord od 1.143 minuta bez primljenog gola, koji je postavljen u periodu od 1972. do 1974. godine.

Austriji je ovo prvo učešće u nokaut fazi na Evropskom prvenstvu.

Rezultati Italije su iznenadjujuće dobri, s obzirom na činjenicu da je selekcija propustila učešće na Svetskom prvenstvu 2018. godine, nakon što je u baražu eliminisana od Švedske.

"To je nešto što nas čini ponosnim, posebno zbog mišljenja o nama pre početka turnira. Ali moramo ostati koncentrisani, smireni i razmišljati samo o nama. Nismo još ništa uradili. Cilj nam je da idemo do kraja, nismo tu samo da bi prošli grupu", rekao je napadač Italije Lorenco Insinje.

Insinje ima važan uticaj na igru Italije pod vodstvom Mančinija, dok je u prošlosti korišćen kao rezerva.

"Prvi put igram na tako važnom takmičenju, u tako važnoj ulozi. U prošlosti su drugi selektori koristili formacije koje nisu bile kompatibilne sa mojim stilom igre, iako sam se uvek odazivao u reprezentaciju", dodao je 30-godišnji fudbaler.

On je na Vembliju već postigao gol, u prijateljskom meču izmedju Engleske i Italije (1:1), 2018. godine.

Pobednik tog meča će u četvrtfinalu 2. jula u Minhenu igrati protiv boljeg iz utakmice u kojoj se sastaju Belgija i Portugal.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track