Dostupni linkovi

Beloruski opozicioni novinar Protaševič prebačen u kućni pritvor


Roman Protaševič i njegova devojka Sofija Sapega uhapšeni su 23. maja, nakon što su beloruske vlasti prinudno spustile u Minsk putnički avion kompanije Ryanair u kojem su se njih dvoje nalazili.
Roman Protaševič i njegova devojka Sofija Sapega uhapšeni su 23. maja, nakon što su beloruske vlasti prinudno spustile u Minsk putnički avion kompanije Ryanair u kojem su se njih dvoje nalazili.

Beloruski opozicioni novinar Roman Protaševič i njegova devojka, ruska državljanka Sofija Sapega, prebačeni su iz zatvora u kućni pritvor, uprkos pozivima opozicije i organizacija za ljudska prava da budu hitno pušteni na slobodu.

Protaševič i Sapega su uhapšeni su 23.maja. Beloruske vlasti su tada, uz pomoć vojnog aviona, preusmerile putnički avion kompanije Rajaner (Ryanair) ka Minsku. Protaševič i Sapega bili su putnici na tom letu, koji se kretao na relaciji Atina-Viljnjus, i uhapšeni su nakon prinudnog sletanja u Minsk. Ovaj incident brojne zemlje su nazvale "državnom otmicom".

Protaševičev otac Dmitrij, koji živi u Poljskoj, rekao je 25. juna za BBC da nema informaciju zašto je njegov sin prebačen u kućni pritvor, dodajući da je "možda u pitanju neka vrsta političke igre".

"Advokat ne govori ništa, vlasti ne govore ništa", dodao je.

Advokat Sofije Sapege Anton Gašinski rekao je da je obavešten da se njegova klijentkinja sastala sa roditeljima 24. juna.

"Susret je bio u restoranu, pod merama obezbeđenja, jer kućni pritvor podrazumeva prisustvo pratnje", rekao je Gašinski za Current Time, televizijski kanal Radija Slobodna Evropa na ruskom jeziku.

Gašinski je rekao da veruje da je na prelazak Sapege u kućni pritvor uticao prošlomesečni sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka u Sočiju, jer je Sapega ruska državljanka.

Ranije je Sapegin očuh rekao za BBC da je njegova ćerka premeštena u kućni pritvor i da živi sama u malom stanu u Minsku.

"U šoku smo", citirao je BBC njegovu izjavu.

Beloruski istražni komitet, državna institucija zadužena za krivično gonjenje, saopštila je 25. juna da su Protaševič i Sapega "obećali saradnju sa istražiteljima" u zamenu za kućni pritvor, koji je kasnije odobren.

Kabinet opozicione političarke Svetlane Tihanovske saopštio je da je premeštanje Protaševiča i Sapege u kućni pritvor dobra vest, ali da to nije dovoljno, jer nema razloga da oni budu krivično gonjeni.

"Kućni pritvor ne znači slobodu....Oni ostaju taoci", dodala je Tihanovska, a preneo njen kabinet.

Protaševič se suočava sa optužbama da stoji iza građanskih nemira u Belorusiji, koji su usledili nakon spornih predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine. Za to delo je predviđena kazna do 15 godina zatvora.

Prataševič je bio urednik opozicionog kanala "Neksta" na servisu "Telegram" do prošle godine. Prošle godine je stavljen na listu "pojedinaca umešanih u terorističke aktivnosti".

Masovni višemesečni protesti u Belorusiji izbili su nakon što je Lukašenko 9. avgusta proglasio pobedu na izborima, za koje se smatra da su bili namešteni. Građani su na ulicama tražili njegovu ostavku, a bezbednosne snage pod kontrolom Lukašenkovog režima pokušavale su da uguše demonstracije.

Zbog učešća na demonstracijama uhapšeno je više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izveštavali sa protesta.

Evropska unija (EU), Sjedinjene Države, Kanada i Velika Britanija najavile su 21. juna novu rundu sankcija Belorusiji, s cijem da obuzdaju Lukašenka. "Ujedinjeni smo u dubokoj zabrinutosti u pogledu kontinuiranih napada režima [Lukašenka] na ljudska prava, slobode i međunarodno pravo", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Kao odgovor na preusmeravanje leta Ryanaira i prisilno sletanje u Minsk koje se dogodilo na ruti između dve evropske prestonice, EU je već ranije reagovala - blokadom evropskog vazdušnog prostora i aerodroma za letove beloruskog avioprevoznika. Evropski avio regulator takođe je pozvao i druge kompanije da izbegavaju beloruski vazdušni prostor.

XS
SM
MD
LG