Istraživanje: Za dve godine strancima poslovi vredni četiri milijarde evra

Vlast je tokom 2019. i 2020. godine sklopila ukupno 28 međudržavnih ugovora čija je ukupna vrednost četiri milijarde evra, pokazuju rezultati istraživanja Topličkog centra za demokratiju.
Istraživanje: Za dve godine strancima poslovi vredni četiri milijarde evra
Foto: Pixabay
Svi ovi ugovori su sklopljeni direktnom pogodbom, što znači da se država nije potrudila da obezbedi konkurenciju i možda povoljniju cenu. Prema mišljenju direktora Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava Dragana Dobrašinovića to znači samo jedno - za srpsku vlast konkurencija je državni neprijatelj broj jedan, prenosi Nova.rs.
 
Toplički centar za demokratiju i ljudska prava sproveo je istraživanje o potrošnji budžetskog novca kroz bilateralne investicione (međudržavne) sporazume u 2019. i 2020. godini. Istraživanjem je utvrđeno da je Republika Srbija u ovom periodu sklopila 28 ugovora čija je ukupna vrednost preko četiri milijarde evra. Svi ugovori su sklopljeni putem direktnih pogodbi vrha vlasti sa raznim finansijskim institucijama i državama.
 
Ove dugove države Srbije, ističu u Topličkom centru za demokratiju i ljudska prava, izmirivaće i generacije koje još nisu rođene.
 
"Bilateralni investicioni sporazumi, koji su rezervisani za najveće poslove u kojima je država naručilac (putevi, mostovi, železnica, metro…), a uz koje se, po pravilu, ugovaraju i krediti od stranog partnera, lišeni su i minimuma transparentnosti i uvida javnosti u njihovu pripremu i ugovaranje. Кroz ovakve poslove, do kojih se dolazi bez analize alternativnih rešenja i jasnog obrazloženja zbog čega je za našu državu direktna pogodba povoljnija u odnosu na tržišno takmičenje, osim konkurencije, eliminiše se i domaće zakonodavstvo, a država preuzima finansijske obaveze koje se mere milijardama evra, a koje će izmirivati i generacije koje još uvek nisu rođene", piše u izveštaju, a prenosi Nova.rs.
 
Narodna skupština Republike Srbije je u 2020. godini potvrdila 17 finansijskih međunarodnih ugovora/sporazuma čija je ukupna vrednost 2,021,975,800 evra.
 
"Najviše ugovora/sporazuma zaključeno je sa Bankom za razvoj Saveta Evrope (4) čija je ukupna vrednost 494.000.000 evra, Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (4) i njihova vrednost iznosi 201.800.000 evra i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (3) ukupne vrednosti 200.000.000 evra", piše u izveštaju.
 
Slično kao i prethodne godine. U 2019. godini, od ukupno 11 ugovora/sporazuma, država Srbija je četiri zaključila sa Evropskom investicionom bankom, tri sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, dva sa kineskom Eksport-Import bankom, jedan sa Bankom za razvoj Saveta Evrope i jedan sa Vladom Ruske federacije.
 
Pojedinačno najvredniji ugovor/sporazum u 2020. godini zaključen je između Republike Srbije i Vlade Republike Francuske i njegova vrednost iznosi 581.000.000 evra.
 
"Predmet sporazuma je saradnja u oblasti sprovođenja prioritetnih, strateških projekata za razvoj Republike Srbije, poput kapitalnih infrastrukturnih i projekata u oblasti energetike. Opredeljeni iznos sredstava odnosi se na fazu I projekta Beogradski metro u maksimalnoj vrednosti do 454.000.000 evra i uvođenje opšte automatizacije upravljanja srpskom elektrodistributivnom mrežom, na projektu automatizacije elektrodistributivne mreže srednjeg napona u Republici Srbiji (uz učešće Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije), u vrednosti od maksimalno 127.000.000 evra", navodi se u izveštaju Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.
 
Direktor ovog centra Dragan Dobrašinović za portal Nova.rs kaže da je ovo još jedan pokazatelj da država ide u 
 
"Za srpsku vlast konkurencija je državni neprijatelj broj jedan. To se vidi iz javnih nabavki gde se poslovi mahom dobijaju na tenderima bez konkurencije, ali i iz ovih poslova koji se organizuju jedan na jedan", kaže Dobrašinović.
 
Opširnije na portalu Nova.rs.
  • /

    26.06.2021 11:48
    /
    niste hteli eu pa ste dobili kineze i ruse za gazde.
    sto se tice metroa-prag pocinje da gradi jos jednu liniju metros
  • dz0

    26.06.2021 11:42
    A krediti i dugovi narodu...
  • Vitorio

    25.06.2021 20:28
    Smrdljivi ekonomski tigar
    Jasno, malo vama, više nama, i svi srećni i zadovoljni s narodnim parama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija