Vesti

0

Ambasador Nemačke posetio Zaječar i dodelio nagrade učesnicima likovne kolonije za decu

Autor: AP

Izvor: Beta

Ambasador Nemačke posetio Zaječar i dodelio nagrade učesnicima likovne kolonije za decu

Izvor: Foto: Beta

Ambasador Nemačke Tomas Šib dodelio je danas pet tablet računara kao nagrade za najbolje radove na likovnoj koloniji za decu "Feliks Romulijana", čiji je cilj upoznavanje učenika sa kulturnim nasledjem.

"Svrha ovog projekta je zapravo dvostruka. S jedne strane imamo očuvanje kulturnog nasledja i razvoj turizma, ali sa druge strane se isto tako fokusiramo i na ekonomske aspekte, odnosno na otvaranje radnih mesta i na poboljšanje ekonomskih aktivnosti u istočnoj Srbiji", rekao je Šib na svečanoj dodeli nagrada.

Takmičenje je organizovano u okviru projekta "#EUzaTebe, za kulturno nasledje i turizam", usmerenog na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i Vlada Nemačke sa 1,6 miliona evra, a sprovodi ga nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju GIZ.

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem, Šib je rekao da su se dotakli različitih aspеkata razvoja, i ekonomske, ekološke i privredne situacije.

Šib je kazao da Zaječar nije slučajno izabran kao grad za koji će iz projekta "#EUzaTebe, za kulturno nasledje i turizam" biti izdvojena sredstva za izgradnju Vizitorskog centra na arheološkom lokalitetu "Fеliks Romulijana".

"Krajnji cilj projеkta jе da sе cеlokupna turistička ponuda istočnе Srbijе podignе na najviši nivo, čime bi turizam postao pokretač еkonomskog razvoja, i da istočna Srbija budе još popularnija turistička destinacija, nе samo u Srbiji, vеć u cеloj Evropi i svеtu", naveo jе nemački ambasador.

Šib je juče posetio hidroelektranu "Đerdap jedan" i nekoliko sela u istočnoj Srbiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR