Bivši vlasnik ATP Vojvodine traži izuzeće sudije 1Foto: Ilija Dević

Bivši vlasnik Auto-saobraćajnog preduzeća (ATP) „Vojvodina“ u Novom Sadu Ilija Dević zatražio je danas izuzeće sudije Biljane Subotić iz spora oko prodaje imovine te firme, u kome je uložio žalbu zbog, kako je rekao, nepravilnosti koje je do sada učinila u vodjenju postupka i ličnog poznanstva sa njom.

„Stečajni upravnik ATP „Vojvodine“ Nikola Pavlović zakazao je prodaju nove autobuske stanice, kao treće i poslednje celine imovine tog preduzeća na koju su, pored mene, kao poverioci žalbu uložili i Poreska uprava i Komercijalna banka jer pretpostavljam da se unapred zna ishod postupka koji vodi sudija Biljana Subotić i tražim njeno izuzeće iz postupka“, naveo je Dević za Betu.

Dodao je da je razlog za izuzeće i činjenica da je Subotić prošle godine odlučivala o žalbi koju je uložio na odluku o bankrotu preduzeća tako što ju je, iako ima prioritet, „devet meseci držala u fioci čime je omogućila da se postupak vodi uz brojne nepravilnosti“.

„Sudiju Biljanu Subotić lično poznajem, jer je svojevremeno dolazila u moju firmu na kafu zajedno sa potpredsednikom Privrednog suda koji ju je i zaposlio imajući u vidu da je ona sestra bivšeg tužioca Radeta Terzića“, rekao je Dević.

Uprkos više žalbi zbog prodaje imovine pod hipotekom stečajni upravnik Nikola Pavlović je, prema rečima Devića, zakazao prodaju nove autobuske stanice za 30. jun ove godine, verovatno zato što zna kakav će biti ishod spora po žalbi za prodaju prethodne dve celine preduzeća, novog i starog servisa.

Dević je rekao da Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) dve nedelje ne odgovara na žalbu o nezakonitoj prodaji imovine prema dva, umesto po jednom, zakonu o stečaju.

Stečajni upravnik Nikola Pavlović, prema rečima Devića, ima svoje razloge za pokušaj prodaje imovine, jer je samo na ime troškova stečaja od prethodne prodaje naplatio 45.000 evra i dobio nagradu u istoj vrednosti.

Dević je u kupovinu preduzeća ATP „Vojvodina“ u privatizaciji 2004. godine i gradnju nove autobuske stanice investirao oko 30 miliona evra, a gradio je u dogovoru sa Gradom Novim Sadom kako bi se na tu lokaciju izmestila postojeća autobuska stanica, ali Grad nije ispunio svoju obavezu iz 2006. godine u vreme kada je gradonačelnica bila Maja Gojković sadašnja ministarka kulture, pa je firma otišla u stečaj.

U pokrenutim žalbenim postupcima Dević traži obeštećenje na ime izgubljene dobiti 100 miliona evra.

Slučaj privatizacije ATP Vojvodine nalazi se u stalnom monitoringu Evropske komisije kao jedan od 24 primera spornih privatizacija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari