Svijet

Snimak tornada u Češkoj, poznato i kolika je bila snaga

Snimak tornada u Češkoj, poznato i kolika je bila snaga
Foto: Tanjug/AP | Snimak tornada u Češkoj, poznato i kolika je bila snaga

PRAG - Češku je sinoć pogodio izuzetno snažan tornado. Broj mrtvih i povrijeđenih raste, a šteta je ogromna.

Zasad je potvrđena smrt petoro ljudi, a povrijeđeno ih je više od 200. Tornado je zahvatio nekoliko gradova na jugoistoku Češke te je rušio kuće do temelja.

Ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček proglasio je vanredno stanje, a premijer Babiš je elementarnu nepogodu nazvao apokalipsom.

U toku je potraga za preživjelima zatrpanim u ruševinama.

Tornado je teško oštetio i fotonaponsku elektranu u mjestu Panov. Češki mediji navode kako elektrana više "ne postoji u svom izvornom obliku".

Razina oštećenja se još utvrđuje.

Češke novine MF DNES javljaju kako je policija zaustavila grupu volontera na biciklima, koji su s lopatama na leđima krenuli u breclavsku regiju kako bi pomogli s raščišćavanjem.

Policija ih nije pustila iz bezbjednosnih razloga, ali i s obzirom na činjenicu da je na terenu velik broj vozila i ljudi, što službenih što volontera, koji već pružaju pomoć.

U selu Lusatiji razorni tornadi uništio je 120 kuća, što čini oko trećine tog sela. Oko 20 kuća moraće biti potpuno srušene, rekao je načelnik. Šteta se broji u stotinama miliona evra.

Češka policija na Twitteru je objavila video devastacije snimljen dronom u Južnoj Moravskoj.

Vatrogasci i spasioci pregledali su 99% područja u selima koja su najteže pogođena tornadom u južnoj Moravskoj. Kažu da nisu našli nove povrijeđene ili preminule. Potvrdio je to Jan Grolich, regionalni guverner nakon sastanka kriznog štaba.

Češka vojska na Twitteru je objavila kako na tornadom pogođeno područje šalju 150 vojnika iz kasarne u Bučevicama.

"Pomagaće vatrogascima u pogođenim područjima i ojačati naše inženjere koji su već na licu mjesta", objavila je vojska na Twitteru.

Prema podacima koje je objavio Češki hidrometeorološki institut, snaga tornada bila je F3 (na skali od F1 do F5, pri čemu se F5 smatra katastrofalnim). Brzina vjetra iznosila je oko 219 km/h. Ali, meteorolozi ne isključuju mogućnost da je tornado bio i jači od toga.

Ministar unutranjih poslova Jan Hamaček napisao je na Twitteru da je tornado, uz veliku štetu u životima uzrokovao i ogromnu psihološku štetu.

"Zato smo aktivirali radnu grupu u Ministarstvu. Psiholozi će na unesrećenim područjima biti na raspolaganju stanovništvu", napisao je ministar na Twitteru.

"Vatrogasci su već prošli kroz najteže pogođena sela", rekao je južnomoravski guverner Grolich. Rekao je da ne očekuje da će se pronaći još povrijeđenih ili mrtvih.

Obje pruge između Břeclava i Hodonína neprohodne su, a najoštećenija je Moravská Nová Ves - Lužice. Oluja je oštetila željezničku opremu, kao i željezničke zgrade, srušila bukobrane i donijela veliku količinu krhotina.

Početna procjena štete iznosi približno 100 miliona čeških kruna, odnosno oko 30 miliona kuna.

Veliku štetu prijavljuju i poljoprivrednici. Uništeno je nekoliko vinskih podruma, a vinogradari navode i da im je oluja čupala vinove loze iz tla.

Na farmi za uzgoj goveda su stradali bikovi na koje se srušila zgrada, a uništena je i jedina tvornica za preradu kukuruza šećerca.

Oštećena su i četiri zatvora koja se nalaze na prostoru kojim je prošao tornado. Zatvorenici će pomagati u raščišćavanju ruševina, objavljeno je.

Bez struje je oko 25.000 domaćinstava, većinom na jugu Moravske.

Nakon razorne oluje Slovačka je Češkoj ponudila pomoć kod zbrinjavanja ljudi koji su ostali bez domova. Slovaci takođe prikupljaju pomoć za stanovnike Moravske.

"Iskreno zahvaljujem našim susjedima - Austriji i Slovačkoj - na brzoj pomoći koju su obje države pružile područjima i zajednicama pogođenim tornadom. Zahvaljujemo spasilačkim vozilima i helikopterima koji su pomogli mnogim ljudima pogođenima ovom prirodnom katastrofom", objavio je češki ministar socijalne skrbi Jakub Kulhanek.

Češka ČEZ Grupa, firma koja se bavi distribucijom električne energije i gasa, najavila je da će za pogođena područja izdvojiti 10 miliona kruna, odnosno oko tri miliona kuna.

Češki mediji javljaju, pozivajući se na policijske izvore, da je u razornoj oluji praćenoj tornadom uništeno na stotine kuća. Šteta će se mjeriti u stotinama miliona evra, objavila je policija.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije