Tržnica sa najdužom tradicijom u Novom Sadu - koja vam je omiljena tezga na Ribljoj pijaci?

Svakog dana od 6 sati pa sve do kasnih poslepodnevnih časova Novosađani, uglavnom sa Podbare, ali i šire, svoju kupovinu obavljaju na pijaci sa najdužom tradicijom u gradu.
Tržnica sa najdužom tradicijom u Novom Sadu - koja vam je omiljena tezga na Ribljoj pijaci?
Foto: 021.rs
Iako je sredinom 19. veka služila isključivo za snabdevanje svežom ribom, po čemu je i dobila ime, Riblja pijaca je danas bogata svežim poljoprivrednim proizvodima, mesnim proizvodima, sirevima i mešovitom robom.
 
Zauzima površinu od oko 9.000 metara kvadratnih, a opremljena je sa 500 standardnih prodajnih mesta, više od 50 zatvorenih prostora i 50 rashladnih vitrina gde se Novosađani redovno snabdevaju sirom, kajmakom i drugim mlečnim proizvodima, piše na sajtu JKP "Tržnica". 
 
Da im odlazak na jedinu pijacu u najužem centru grada predstavlja tradiciju i zadovoljstvo, kažu i posetioci sa kojima smo razgovarali. Budući da je dobro organizovana, sa mnogo prostora između redova i manje prodavaca nego što imaju neke veće pijace u gradu, svako od njih već ima svog prodavca kog redovno posećuje. 
 
"Za mene je to pretposlednja tezga sa sirevima i kajmakom. Načekam se dok kupim šta mi treba, ali uvek vredi", kaže jedna mlada Novosađanka.
 
"Ne znam ime prodavačica, ali tu su uvek majka i ćerka koje prodaju povrće i najbolju tucanu papriku na svetu. Toliko je dobra da sam čak počela da je nosim kao poklon kad idem kod nekog u kuću umesto kafe. Čim uđem zaputim se na tu prvu tezgu sa povrćem desno, i tu je uglavnom sve što mi treba. Za ostale stvari kao što su voće, meso i sirevi, volim da prošaram i da isprobam različite stvari", ispričala nam je jedna gospođa koja je, kako kaže, na Ribljoj pijaci redovna, bar jednom nedeljno, a i češće ako joj obaveze to dozvole. 
 
  
 
Tako je kod rasladnih vitrina uvek najduži red ispred Đuđine tezge gde se mogu kupiti sveže mleko, mileram i razni sirevi. Ako imate dovoljno strpljenja da čekate i budete nasmejani i ljubazni i kada posle bar 15 minuta dođete na red, najverovatnije ćete biti počašćeni sa dodatnih sto grama sira, a moći ćete i da probate proizvod pre nego što kupite. 
 
Na samom ulazu sačekaće vas nekoliko tezgi sa cvećem gde ima svega - od pažljivo napravljenih aranžmana do buketa poljskog cveća. 
 
U delu sa povrćem i voćem, primetićete da svaka tezga izgleda kao sa reklame, a ako kupujete samo jedan proizvod, prodavci će obavezno pokušati da vas nagovore da probate još nešto - uglavnom nećete pogrešiti. 
 
Riblja pijaca je svoje današnje "odelo" počela da oblači 2014. godine, kada je krenulo renoviranje. Cilj je bio, navode u Tržnici da se obnove prodajna mesta, ali i da se očuva stari duh pijace. Tako je deo pijace ispred betonskih tezgi urađen u obliku starih vojvođanskih kuća. Ovakav izgled pogoduje i brojnim manifestacijama koje se tu održavaju, a koje uključuju Noćni bazar, Noć muzeja, Ukusi tradicije, i slično.
 
Prvi put je Riblja pijaca uređena iz isključivo prodajnog mesta za ribu u tržnicu mešovite robe zajedno sa današnjim Trgom Republike u prvoj polovini 20. veka. Tada je, kako piše u knjizi "Novi Sad prošlost u pričama" bilo svega 120 prodavnica u koje su se preselili trgovci sa pijaca iz glavnih ulica.
 
Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.
  • Fekkete Šandor

    05.08.2021 08:50
    Tržnica sa najdužom tradicijom
    Riblja pijaca je danas bogata svežim poljoprivrednim proizvodima koje preprodaju nakupci poreklom iz Hrvatske i Bosne. Oni su sa cenama proterali sve kupce i ono malo proizvođača. Sramota za Grad NS koji svake godine pomaže JKP Tržnica i njenih oko 335 radnika. Radnici su svi do jednog članovi partije- ligaši i Radikali.
  • Podbarčanka

    16.07.2021 09:00
    Volim Ribljak
    Možda je najskuplja, ali je pijaca sa najdužom tradicijom, za Podbarce nezamenljiva. Nigde nema takve piletine kao kod Darka, sira kao kod Đuđe, voća kao kod Goce, zeleni kao kod Ferike (kad je sezona) i naravno mesa, slanine, čvaraka kao kod Duleta.
  • Milana

    15.07.2021 18:05
    Loše upravljanje
    Ni jedna pijaca ne zadovoljava uslove ni poštovanje kupaca. Na kupci su u sprezi sa inkasantima, koji ispred svih tezgi imaju nakačenu još jednu širine 40cm. Naravno na štetu kupaca i otežanog provlače ja između redova. Žalbe sam pisala i Gradu i Tržnici, ali ništa nisu predizimali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.