Capital.ba

Slovenci kupili 5,9 miliona KM potraživanja od FG „Birač“

25.06.2021. / 13:44

BANJALUKA – Slovenačka kompanija „Silkem“, dugogodišnji poslovni partner zvorničke „Alumine“, novi je povjerilac Fabrike glinice „Birač“ u stečaju. „Silkem“ je kupio 5,9 miliona KM potraživanja od firme „BEDEM Energy Solutions“ iz Pančeva, saznaje CAPITAL.

silkem

Foto: Alumina

Slovenačka kompanija ta potraživanja je platila oko 3,2 miliona KM.

„Silkem“ je već uputio dipis stečajnom upravni FG „Birač“ Lazi Đurđeviću da ih stavi u tabelu priznatih potraživanja umjesto firme iz Pančeva.

Zanimljivo je da je ova potraživanja prije samo mjesec dana firma „BEDEM Energy Solutions“ kupila od Srbijagasa za tri miliona KM.

„Silkem“ ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji zeolita, silikata, specijalne glinice.

Predstavnici „Silkema“ ranije su isticali da imaju uspješnu saradnju sa „Aluminom“ i da su sklopili dugoročni ugovor o nabavci specijalnih sirovina, odnosno proizvoda, koje i oni sami djelimično proizvode u svojim pogonima.

Najveći povjerilac FG „Birač“ je Republika Srpska koja od ove fabrike potražuje 43 miliona KM.

Iako su pred Vladom RS do sada bile mnogobrojne ponude različitih kompanija koje žele da preuzmu ta potraživanja i upravljanje Fabrikom glinice, Vlada Srpske još nije prihvatila nijednu ponudu.

CAPITAL: M.Č. Lj.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Slovenci kupili 5,9 miliona KM potraživanja od FG „Birač“

    1. Edvinas navickas.

      Ko laže??? Kakav Silikem ??? Stvarni kupac je Mjule Mitić a Silikem je pristao da bude paravaan ,jer im je Mjule Mitić omogućio nemoguće u proteklim godinama. Proguglajte pa ćete vidjeti da je Silikem nešto poput osrednje porodične manufakture.

      Ako RS ima 43 miliona od ukupnih 92 kako onda RS suvereno upravlja Aluminom??? Jeli eksperti?

      Jedino je tačno da Vlada nije prihvatila nijednu ponudu jer nijedna nije predviđala novčani tok??? a stoji još puno obaveza prema litvanskim banditima hehe

      • Ture Bure Valja

        Ćinjenica da neko uopšte kupuje potraživanje prema firmi u stečaju (nebitno je po kojoj cijeni), samo po sebi tukne. Zamislite da kupite meso od konja koji je crk'o ili crkava. Prije će biti da neko iznutra ima više informacija od nas iz vana. Uljučujući i Vladu tzv. RS

        • naši.ba

          Naši a svjetski – LOPOVI.
          Slovenci, a naši – LOPOVI

      • Upućen

        Vise je omoguceno madjarskom MAL. Puno vise.