Linkovi

U Izraelu ponovo obavezne maske u zatvorenom prostoru


Maske su obavezne u zatvorenom, a preporučene u otvorenom prostoru
Maske su obavezne u zatvorenom, a preporučene u otvorenom prostoru

Izrael je ponovo propisao obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, samo 10 dana pošto je takav propis ukinut, iz straha da će se desiti novi talas zbog Delta (indijske) varijante koronavirusa koja je mnogo zaraznija od ostalih.

Obavezno nošenje maski u zatvorenom je samo jedna od malobrojnih restrikcija koje su ostale na snazi, jer je zbog brzo sprovedene vakcinacije broj obolelih smanjen.

Ali, ove nedelje je zabeležen četiri puta veći broj novozaraženih, što se pripisuje Delta soju. Budući da su zaražena deca školskog uzrasta, nadležni apeluju na roditelje da vakcinišu decu između 12 u 15 godina.

Ministarstvo zdravlja ponovo je uvelo obavezno nošenje maske svuda u zatvorenom, a preporuka je da se nose i na otvorenom, gde je gužva.

Oko 55 odsto od 9,3 miliona stanovnika u Izraelu je kompletno vakcinisano Fajzer vakcinom. Iako vakcinu mogu da prime i deca starija od 12 godina, odziv u toj populaciji je mali.

U aprilu, koordinator za borbu protiv koronavirusa Našman Aš rekao je da Izrael može da dostigne kolektivni imunitet kada 75 odsto ljudi bude ili vakcinisano ili preležalo Kovid.

Ali, ta prognoza je ažuruirana na 80 odsto, zbog Delta varijante.

Procenjuje se da je do sada oko 65 odsto Izraelaca ili primilo vakcinu ili preležalo Kovid.

XS
SM
MD
LG