Tornado u Češkoj – najmanje četiri osobe stradale, više od 100 povređenih VIDEO

Svetske vesti - Petak 25.06.2021 - 12:20

Najmanje četiri osobe su poginule, a više od 100 povređeno u tornadu koji je prošao preko sedam sela na jugu Češke oko mesta Bžeclav i Hodonjin i ostavio za sobom razaranja, srušene krovove, oštećene kuće, oboreno drveće, prevrnuo jedan autobus i zaustavio vozove i autoput ka slovačkoj granici.

FOTO: Reuters FOTO: Reuters
Češki mediji prenose saznanja da je usmrćeno pet osoba. Delovi pojedinih gradova oštećeni su pod naletom vetra koji je dostizao brzinu i do 320 km/h.
 
Olujni vetrovi izazvali su apokaliptične scene, kuće su pretvorene u ruševine, krovovi odvojeni od zgrada, drveće iščupano, prevrnuti automobili.
 
Tornado, prijavljen u gradovima oko Hodonina, duž slovačke i austrijske granice, koji se nalaze oko 270 kilometara jugoistočno od glavnog grada Praga, dostizao je brzinu vetra iznad 331 km/h, kako je izvjavio meteorolog češke televizije.
 
U pitanju je najjači tornado u modernoj istoriji ove centralno-evropske nacije, ali i prvi nakon 2018. godine.
 
 
Osim okruga Hodonin, tornado i grad veličine teniskih lopti pogodili su i Mikulov i Breclav, u kojem je ekstremno vreme uništilo dom penzionera i lokalni zoološki vrt. Još pet manjih gradova pretrpeli su ogromnu štetu, a gradonačelnik jednog od pomenutih, grada Hraski, izjavio je da je „praktično pola grada sravnjeno sa zemljom“.
 
Agenciji CTK je izjavio da su „ostali samo zidovi, bez prozora i krovova“.
 
Jedinice za pretragu i spasilačke ekipe su tokom čitave noći radile na pronalaženju meštana zaglavljenih ispod šuta i uništenih objekata.
 
„Ovde vlada veliki haos, velika panika“, rekao je stanovnik južnog sela Lužice za Kronen Zeitung, jer mnogim kućama preti opasnost od urušavanja.
 
Češka vojska raspoređena je u južne oblasti ove zemlje, kao i hitne jedinice iz susedne Austrije.
 
Tornado je takođe prouzrokovao prekide u napajanju električnom energijom i prekide u saobraćaju, jer su oboreni dalekovodi zatvorili glavni autoput koji je povezivao Prag sa glavnim gradom Slovačke Bratislavom.
 
Ukupno 78.000 domaćinstava i preduzeća ostalo je bez napajanja u petak ujutru.
 
Češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček rekao je da je situacija „vrlo ozbiljna“ i da očekuje „još izgubljenih života“.
 
„Sve raspoložive spasilačke jedinice su aktivnne i upućene su u region Hodonin“, napisao je u tvitu.
 
Video snimci iz regiona na društvenim mrežama prikazuju uništene zgrade i automobile, napuklo drveće, iza kojih će uskoro ostati samo panjevi, a takođe su vidljivi i brojni požari, uz gusti crni dim.
 
„Živi pakao“, rekao je regionalni guverner Jan Grolih nakon posete ovoj regiji.
 
Oluje koje su prešle Češku prisilile su premijera Andreja Babiša da ostane u Briselu nakon samita EU, jer bi sletanje u Prag bilo rizično.
 
U susednoj Poljskoj, tornado je pogodio južnu malopoljsku provinciju, oštetivši krovove i ranivši jednu osobu, javljaju lokalni mediji.
 
Tornadi su retki u Češkoj, a poslednji slične skale datira iz 2004. godine, kada je u istočnom gradu Litovel oštećeno oko 50 kuća.
 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: