Komersant: Politika uzrok odustva direktnih letova između Rusije i Crne Gore 1Foto: EPA-EFE/ VALDA KALNINA (Ilustracija)

U političkoj sferi leži uzrok odsustva direktnih letova iz Rusije u Crnu Goru jer pozivanje na epidemilošku situaciju u Crnoj Gori sada izgleda neubedljivo, piše današnji moskovski Komersant.

Vlasti Crne Gore su objavile da čine sve što je u njihovoj moći da se odbnovi direktan avio saobraćaj sa Rusijom. Ali, ti napori do sada nemaju rezultate, mada se situacija sa korona virusom u zemlji značajno poboljšala, a Rusima za ulazak ne treba PCR test, navodi list.

„Ako se ranije odustvo direktnih letova moglo opravdati lošоm epidemiloškом situacijом u našoj zemlji, sada taj argument izgleda neubedljivo“, piše list, pozivajući se na neimenovani izvor blizak administraciji crnogorskog predsednika.

Dnevnik citira analitičara Ljubomira Filipovića koji kaže da Rusija „koristi svaku mogućnost, pa i dozvole za letove, kako bi ekonomski kaznila zemlje koje, sa njene tačke gledišta, rade protiv ruskih interesa“.

„To se odnosi i na Crnu Goru koja se priključila sankcijama EU prema Rusiji i ušla u NATO. U sferi politike to je moguće i legitimno, ali bi ruske vlasti trebalo to direktno da kažu, a ne da se prikrivaju različitim objašnjenjima“, rekao je Filipović.

Komersant navodi da to mišljenje u određenoj meri potvrdjuje i predstavnik turističke industrije koji je učestvovao ovog proleća na medjunarodnim turističkim sajmovima u Moskvi.

„Predstavnici ruskih vlasti samo što nam nisu direktno rekli: dok neko iz crnogorske Vlade ne dodje u Moskvu i ne izvini se za antiruske sankcije, direktnih letova neće biti“, rekao je listu taj izvor.

Filipović smatra da je Moskva izgleda polagala velike nade u novu crnogorsku vladu, tim pre što mnoge od njih nazivaju proruskim političarima.

„Ali, nova vlast nije opravdala nade. Tačnije, možda bi i htela da opravda, ali nije smela zbog pozicije zapadnih partnera Crne Gore“, naveo je Filipović.

Komersant navodi da su lideri crnogorskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, „koji se u republici smatraju maltene najviše proruskim“ najavili posetu Moskvi, te da je jedan od ciljeva posete izdejstvovati letove.

„Potpuno je moguće da će ruske vlasti plasirati obnavljanje aviosaobraćaja kao zaslugu DF. U tom slučaju će se DF predstaviti kao spasilac turističke sezone“, ocenio je Filipović.

U ruskom Kriznom štabu za borbu protiv epidemije korona virusa, Komersantu su saopštili da se pri odluci o obnovi avionskog saobraćaja rukovode epidemioploškom situacijom u određenoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari