Lončar: Raste broj prijema u kovid bolnici u Batajnici 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Nisam siguran da sa ovakvim ponašanjem i brzinom vakcinacije možemo da „idemo“ do jeseni, radi se o nedeljama, dok ne počne da raste broj zaraženih, jer gledamo parametre, a u kovid bolnici Batajnica smo juče imali 11 prijema. a pre dva-tri dana bilo je tri prijema, dakle – ne obećava, upozorio je danas ministar zdavlja Zlatibor Lončar.

Lončar je na panel diskusiji „Godina promena – zdravlje, pandemija, pouke“, kompanije Hemofarm ocenio da se građani koncentrišu na broj zaraženih, i da misle da je korona pobeđena zato što je trenutno taj broj ispod stotinu dnevno.

„To je jedna vrsta neozbiljnosti, a kod nas je najveći pokretač svega strah. Mi smo takvi, funkcionišemo iz inata, i ovo nam pokazuje da moramo da radimo sa decom u osnovnoj školi jer samo tako možemo da promenimo situaciju. Strah i govedo čuva – tako se kaže“, rekao je Lončar i dodao da je najveći strah kod građana taj da neće moći da se leče kada se razbole.

„Apelujem – uozbiljite se, hajde da se vakcinišemo dok imamo situaciju pod kontrolom, da bismo mogli da izađemo iz ove situacije“, poručio je ministar zdravlja.

Lončar je uveren da će mnogi učiti u budućnosti iz našeg primera transformacije zdravstvenog sistema tokom pandemije.

„Ova situacija ne može da se reši u jednoj državi , iako ljudi iz EU nisu shvatili da se ovaj problem zajednički rešava. Ne možete da kažete -vi ste Zapadni Balkan a EU ide ovako – korona neće reći “neću u EU, ostaću na Zapadnom Balkanu“, rekao je Lončar.

Poručio je da je Srbija deo Evrope, i da, šta god da se desi, moramo da reagujemo zajedno i donosimo odluke zajedno ako hoćemo rešenje .

„A ako neko misli da može da nas isele iz Evrope, to nije realno“, zaključio je Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari