Fudbaleri Flore (©Starsport)
Fudbaleri Flore (©Starsport)

Dželat niškog Radničkog na ispitu protiv Nathovog rođaka i njegovih Pink Pantera

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.06.21. | 11:01

Fudbalski program u prvenstvu Estonije donosi nam zanimljivu utakmicu. Flora u Talinu od 19 časova dočekuje Nome Kalju, za koji igra rođak Partizanovog veziste

Flora iz Talina ne predstavlja ozbiljan faktor u evropskom fudbalu, ali je u svakom smislu ponos Estonije. Ne samo da je najpopularniji i najtrofejniji tim te zemlje sa 13 titula, nego i tradicionalno daje najviše reprezentativaca. Zato mnogi na Baltiku navijaju za to da zeleno-beli ovog petka savladaju Nome Kalju u zaostaloj utakmici 2. kola Meistrilige, pa da tako preuzmu ponovo prvo mesto na tabeli. Taj susret je na programu od 19 časova.

Flora još uvek ne zna za poraz ove sezone, ali i pored toga nije trenutno na liderskoj poziciji. Pobedila je na 10 mečeva i odigrala još dva puta nerešeno, ali Levadija ima dva boda više, 34 ukupno, zato što je odigrala dve utakmice više. Priliku da prestigne velikog rivala, drugi najtrofejniji estonski tim sa devet titula, ima ovog popodneva.

Izabrane vesti

19.00: (1,67) Flora (4,00) Nome Kalju (4,00)

U goste im dolazi tim koji zbog boje dresova u Estoniji nosi nadimak Pink Panteri. Nome Kalju je dva puta do sada bio prvak, 2012. i 2018. godine, a zvezda tima mu je Amir Natho, rođak Partizanovog veziste Bibarsa Natha. Ovaj 24-godišnjak igra takođe na poziciji centralnog veziste, ali za razliku od kapitena Izraela Amir ima rusko državljanstvo.

Igrao je mlađi Natho za rezervne timove Barselone, CSKA Moskve i Lokomotive iz Moskve, ali nije uspeo da se izbori za šansu u prvom timu. Okušao je 2018. godine sreću u rumunskom Vitorulu, za koji je odigrao samo dve utakmice, a zatim i u BATE Borisovu, za koji je na jedinom meču postigao pogodak. Vratio se Natho u Rusiju u septembru 2019. godine, proveo je nekoliko meseci u niželigašu Evpatoriju, pre nego što ga je u februaru prošle godine zvao Nome Kalju. Tek je u Estoniji počeo da pokazuje svoj potencijal, a ove sezone je Natho na 12 mečeva u prvenstvu zabeležio dve asistencije.

Nije se ipak on proslavio u prvom susretu sa Florom ove sezone. Početkom maja je Kalju izgubio na svom terenu sa 2:1, a Natho je taj meč završio pre vremena, pošto je dobio crveni karton. Tako je timu iz Talina olakšan posao da po peti uzastopni put u zvaničnim mečevima ne izgubi od ekipe iz Nomea.

Flora ne zna za poraz u prvenstvu, na poslednja četiri meča nije primila nijedan gol, ali je zato u Kupu Estonije doživela težak poraz. U finalu je Levadija došla do trofeja, trijumfom sa 1:0.

Velikom broju Florinih igrača skočilo je samopouzdanje posle prethodnog okupljanja reprezentacija. Čak 11 njih su bili deo selekcije Estonije koja je osvojila Baltički kup. Među njima najveća zvezda je Rauno Sapinen. Ovaj 25-godišnji napadač je na sjajnom putu da postane najbolji strelac u istoriji Flore. Do sada je odigrao 218 mečeva za najuspešniji estonski klub i postigao je 123 gola, uz 46 asistencija. Sapinen je ove sezone na 12 utakmica bio strelac 11 puta i trenutno je drugi strelac lige. Ispred njega je samo Gruzijac iz Levadije, Zakarija Beglarišvili, koji je postigao 12 golova.

Sapinena i njegov tim uskoro očekuju i izazovi na međunarodnoj sceni. Kvalifikacije za Ligu šampiona počinju od 1. kola utakmicom sa predstavnikom Malte, Hibernijansom. Flora je prošle sezone bila nadomak plasmana u grupnu fazu Lige Evrope, u plej-ofu je izgubila od Dinama iz Zagreba sa 3:1. Pamti se i da je pre samo dve sezone eliminisala iz tog takmičenja Radnički iz Niša, ukupnim rezultatom 4:2.


tagovi

Estonija 1FloraNome KaljuBibars Natho

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara