Najnovije vesti
Vesti Politika
"TAČI JE TRAŽIO DA GA ZAMENIM" Bivši kosovski predsednik hteo da Vljora Čitaku sedne u njegovu fotelju, ona tvrdi da ga je ODBILA

"TAČI JE TRAŽIO DA GA ZAMENIM" Bivši kosovski predsednik hteo da Vljora Čitaku sedne u njegovu fotelju, ona tvrdi da ga je ODBILA

Bivši predsednik privremenih institucija na KiM Hašim Tači tražio je da ga na toj funkciji zameni njegova, kako su je mnogu nazivali, miljenica iz stranke i doskorašnja predstavnica Prištine u SAD Vljora Čitaku.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vljora Čitaku i Hašim Tači Foto: Profimedia, Đorđe Kojadinović / RAS Srbija
Vljora Čitaku i Hašim Tači

To je upravo ona i otkrila gostujući na jednoj prištinskoj televiziji, gde je navela da se to dogodilo nakon što je podneo ostavku, kada je potvrđena optužnica protiv njega pred Specijalnim sudom za ratne zločine biše OVK u Hagu.

- O tome smo pričali pre godinu dana. Malo je nekorektno sa moje strane što pričam o tome - rekla je Čitaku i dodala da je odbila tu ponudu, jer joj je izgledalo nemoralno da je u tom trenutku prihvati.

Pročitajte još

- To pitanje je pokrenuto i moj odgovor je bio ne, jer sam političku i institucionalnu karijeru izgradila radom i činilo mi se izuzetno teško, posebno zbog mog odnosa s predsednikom Tačijem, da sednem u tu fotelju dok se čeka objavljivanje optužnice i kada je postalo jasno da će optužnica biti potvrđena. To mi se činilo nemoralnim - rekla je Vljora Čitaku.

Govoreći o Specijalnom sudu, ona je kazala da se tamo sudi tzv. OVK a ne pojedincima, kao i da su pritvoreni Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići jer su lideri te paravojne formacije.

SAD smatraju Srbiju partnerom

Čitaku je rekla i da je važna činjenica to što SAD smatraju Beograd partnerom.

- U Vašingtonu se na Srbiju gleda kao na partnera. Čak i ova administracija, i ona ranije, čak i sa (Barakom) Obamom. Normalizacija odnosa Vašingtona i Beograda počela je sa Obaminom administracijom, posetom tadašnjeg potpredsednika (Džoa) Bajdena Beogradu - rekla je Čitaku na TV Kljan Kosova.

Ona je dodala i da u mnogim zemljama EU postoji mišljenje da je Srbija dovoljno kažnjena bombardovanjem 1999.

- Ja sam razgovarala sa njima i mnogi od njih su mi rekli "mi smo bombardovali Srbiju" - zaključila je Čitakuova.

Aljbin Kurti i Ričard Grenel
Foto: RAS Srbija
Aljbin Kurti i Ričard Grenel

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ona je kazala da ono što Vašington i Brisel vide kao završetak dijaloga nije isto, prenosi portal Reporteri.

- Ono što je konačno za Vašington nije i za Brisel. Vašington zahteva uzajamno priznanje, a Brisel kao rešenje vidi privremeni sporazum. Da li ste ikada iz Brisela čuli da bi uzajamno priznanje trebalo da bude cilj dijaloga - rekla je Vljora Čitaku.

Umesto rasprave, Kurti da traži izaslanika

Ona je premijeru privremenih institucija Aljbinu Kurtiju poručila da umesto što javno raspravlja sa Vašingtonom treba da insistira da Bajdenova administracija imenuje novog izaslanika za dijalog.

- Kurti kaže da dijalog nije prioritet. To je pogrešno. Kurti je dobio puni mandat i mora da iskoristi njegovu moć - rekla je Čitaku.

Govoreći o inicijativi mini - šengen Čitaku kaže da to nije projekat bivšeg specijalnog izaslanika Donalda Trampa za dijalog Ričarda Grenela, već pojedinih predstavnika američke Demokratske stranke.

Pročitajte još

- Prvo i najvažnije je da postoji kontinuitet politike SAD prema Kosovu, Srbiji i dijalogu. Projekat mini šengen, koji su kategorički odbacili svi na KIM, kreirali su predstavnici demokrata koji sada sede u Bajdenovoj administraciji. To nije Grenelov projekat. I demokrate i republikanci smatraju da je najbolji način da se otključa dijalog da se više priča o ekonomskoj saradnji - rekla je Čitaku.

Ona kaže i da bi bila ozbiljna politička greška da se Vašingtonski sporazum ne implementira, jer se njime Kosovo obavezalo i ne može da ga zanemari.