Dostupni linkovi

U Rusiji raste broj zaraženih, u restorane u Moskvi ne mogu svi


Detalj iz moskovske Filatov bolnice, juni 2021.
Detalj iz moskovske Filatov bolnice, juni 2021.

U Rusiji i dalje raste broj infekcija korona virusom, a ambiciozan plan da se do sredine juna vakciniše 30 miliona građana nije ispunjen.

Uprkos organizovanim lutrijama gde građani koji su primili vakcinu mogu da postanu vlasnici novih automobila, stanova i drugih poklona, trećina od planiranog broja još uvek se nije odlučila. Mnoge regionalne vlasti obavezuju zaposlene da se vakcinišu, a dokaz o imunizaciji je neophodan da uzlazak u restorane i druga javna mesta, prenosi Ap.

Dok mnoge zapadne zemlje ukidaju ograničenja protiv korona virusa i planiraju povratak u normalan život posle masovne vakcinacije, Rusija se bori sa porastom infekcija, iako je prva u svetu odobrila vakcinu i među prvima započela imunizaciju u decembru.

Dnevni broj novih slučajeva porastao je sa oko 9.000 početkom juna na oko 17.000, koliko je registrovano 18. juna i više od 20.000 juče, pri čemu je polovina od ukupnog broja novih infekcija zabeležena u Moskvi i Sankt Peterburgu.

U restoranu Chaikhona No u Moskvi već su uveli pravila da se ne može ući bez potvrda o vakcini ili preležanom kovidu-19 ili bez negativnog testa.
U restoranu Chaikhona No u Moskvi već su uveli pravila da se ne može ući bez potvrda o vakcini ili preležanom kovidu-19 ili bez negativnog testa.

Uzrok porasta novih infekcija zdravstveni zvaničnici vide u nepridržavanju sanitarnih mera građana i rasprostranjenosti novih sojeva virusa, ali pre svega u malom procentu vakcinisanih.

Samo 20,7 miliona ljudi, ili 14 odsto od 146 miliona stanovnika, primilo je najmanje jednu dozu, a samo 16,7 miliona, ili oko 11 odsto je potpuno vakcinisano.

Zbog naglog porasta infekcija u najmanje 14 ruskih regiona, od Moskve i Sankt Peterburga do udaljenog istočnog regiona Sahalin, uvedena je ovog meseca obavezna vakcinacija za zaposlene u određenim sektorima, kao što su vladine kancelarije, maloprodaja, zdravstvo, obrazovanje, restorani, fitnes centri, kozmetički saloni i druge uslužne delatnosti.

Moskovske vlasti su saopštile da kompanije ne bi trebalo da isplaćuju plate zaposlenima koji ne žele da se vakcinišu.

Moskovske vlasti su saopštile da kompanije ne bi trebalo da isplaćuju plate zaposlenima koji ne žele da se vakcinišu i zaprete da će privremeno obustaviti rad preduzeća koja ne ispunjavaju cilj da 60 odsto radnika primi bar jednu dozu do 15. jula, a obe do 15. avgusta.

Od ponedeljka će u moskovskim restoranima, kafićima i barovima biti dozvoljen ulaz samo vakcinisanima, oporavljenim od korona virusa ili uz priložen negativan test.

Gradske vlasti su uvele ograničenja i za većinu bolničkih usluga, pa će moći da ih koriste potpuno vakcinisani i građani koji imaju testove na antitela.

XS
SM
MD
LG