Koliko tornada prete Evropi?

Češku je sinoć pogodio razorni tornado i nekoliko gradova i sela je sravnjeno sa zemljom. Zasad je potvrđena smrt troje ljudi, a više od 200 ih je povređeno.

Život

Izvor: B92

Petak, 25.06.2021.

10:54

Koliko tornada prete Evropi?
Foto: Shutterstock/Huntstyle

Vesti o razornim tornadima koji za sobom ostavljaju pustoš obično dolaze iz Amerike pa se mnogi na društvenim mrežama pitaju koliko su česti u Evropi.

Kako piše BBC-jev prognostičar Ben Rih, tornada u Evropi nisu toliko retka koliko se možda čini. Smatra se da ih se godišnje širom kontinenta pojavi nekoliko stotina. No, egzaktne procene variraju, jer se neki pojave u retko naseljenim područjima pa ih niko ni ne prijavljuje.

Češku razorio tornado; Proglešeno vanredno stanje; "Ovo je apokalipsa" FOTO/VIDEO

Tornada su, inače, prijavljena na svim kontinentima na Zemlji izuzev Antarktika, iako su i na tom ledenom kontinentu teoretski moguća.

No, najviše tornada pojavljuje se u SAD, u proseku više od 1.000 godišnje. Ta zemlja ujedno prijavljuje i najviše razornih pijavica na svetu.

Naime, blizina toplog i vlažnog Meksičkog zaliva u kombinaciji s planinskim krajolikom stvara savršene uslove za stvaranje "superćelijskih oluja", a upravo iz takvih oluja nastaju tornada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: