Gde nestadoše kineski podaci?

Analiza američkog naučnika koja izveštava kako je uspeo da povrati potencijalno značajne genske podatke kineskih kolega o novom koronavirusu, pospešila sumnje.

Izvor: Beta, RSE

Petak, 25.06.2021.

10:53

Gde nestadoše kineski podaci?
Ilustracija/Foto: Depositphotos/Cebas1

Ti podaci su bili uskladišteni u digitalnoj arhivi u američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, a kasnije su izbrisani, što je samo izazvalo još više sumnji o poreklu kovida-19, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Detalji genetskog sastava nekih od najranijih uzoraka korona virusa u Kine uklonjeni su iz američke baze podataka gde su prvobitno bili uskladišteni na zahtev kineskih istraživača, potvrdili su američki zvaničnici, povećavajući zabrinutost zbog tajnosti oko epidemije i njenog porekla, navodi Blumberg.

U saopštenju američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NHI), objavljenog u sredu navodi se da su podaci o genetskim sekvencama korona virusa iz kineskog grada Vuhana prvi put dostavljeni američkoj agenciji u martu 2020. i da su tri meseca kasnije povučeni na zahtev istog istraživača.

Razlog naveden u vreme povlačenje bio je da su informacije o genetskim sekvencama ažurirane i prosledjene drugoj bazi podataka, navodi NHI, dodajući da je istraživač tražio njihovo uklanjanje kako bi se izbegla konfuzija.

Nestanak genetskih sekvenci iz baze podataka postavlja pitanje šta je još skriveno u vezi s epidemijom u Vuhanu, rekao je američki virolog Džesi Blum , koji je ove nedelje objavio svoje otkriće da su podaci nestali, naglašavajući da naknadno prikupljene informacije ipak ne pružaju definitivne detalje o poreklu virusa.

Političari i naučnici iz celog sveta sve su više frustrirani zbog, kako navodi Blumberg, napora Kine da skrene istragu o porijeklu korona virusa, posebno zbog mogućnosti da je virus procurio iz laboratorije u Vuhanu.

Dok Bajdenova administracija istražuje sporno poreklo novog korona virusa, studija istraživača iz Sijetla niti podržava niti odbacuje hipotezu da je patogen iscurio iz laboratorije u Vuhanu.

Medjutim, postavlja se pitanje zašto su originalne sekvence izbrisane i sugeriše da bi moglo doći do novih otkrića ako se fajlovi povrate iz dalekih krajeva interneta, ukazuje Njujork tajms.

Nova analiza naučnika Bluma pojačava sugestije da je korona virus, kako navodi list, kružio Vuhanom pre prvog širenja povezanog s pijacama životinja i morskih plodova u decembru 2019.

Blum je u analizi, koja još nije pregledana ili objavljena u naučnom časopisu, izrazio sumnju da su sekvence bile izbrisane kako bi se prikrilo njihovo postojanje.

Blum je ustanovio da u bazi podataka "Arhiv za čitanje sekvenci" u Nacionalnoj biblioteci medicine vlade SAD nedostaju neke sekvence, ali je kasnije ustanovio da su mnoge sekvence uskladištene kao fajlovi na Gugl oblaku odakle je uspeo da povrati 13 sekvenci.

S novim podacima, Blum se još jednom osvrnuo na ranu fazu pandemije spojivši 13 sekvenci sa drugim objavljenim sekvencama ranih korona virusa, nadajući se da će napredovati u izgradnji "porodičnog stabla" novog korona virusa.

Naučni značaj Blumovog istraživanja ostaje nejasan, ali je izazvao momentalnu onlajn reakciju, pozitivnu i negativnu, medju naučnicima koji su raspravljali o talasu teorija o početnom širenju korona virusa, ukazuje Vašington post.

Blum je u intervjuu za vašingtonski list kazao da mu je jasno da je ovo vruća tema, naglasivši da njegov rad nije "sasvim tradicionalna naučna studija, ali bar ima neke nove podatke i nove informacije" i da to pojačava evidenciju da je virus kružio u Vuhanu pre izbijanja COVID-19 u decembru 2019.

Blumu nije strana debata oko porekla virusa, naglašava Vašington post, pošto je bio glavni autor pisma časopisu Sajens (Science), koje je potpisalo još 17 istaknutih naučnika i u kojem je kritikovana istraga Svetske zdravstvene organizacije o poreklu virusa.

U pismu se poziva na dublju istragu hipoteze o "curenju iz laboratorije", u kojoj se tvrdi da je korona virus - slučajno ili po dizajnu - možda izašao iz laboratorije u Vuhanu.

Zahtev kineskih istraživača američkom Nacionalnom institutu za zdravlje da iz ključne naučne baze podataka izbriše sekvence gena ranih slučajeva COVID-19 povećalo je zabrinutost da naučnici koji proučavaju poreklo pandemije možda nemaju pristup ključnim delovima informacija, piše Volstrit džurnal.

Malo je verovatno da će nedostajuće sekvence promeniti trenutno razumevanje o prvim nedeljama pandemije COVID-19 u Vuhanu.

Medjutim, Blum je rekao da njihovo uklanjanje seje sumnje u transparentnost Kine u nastavku istrage o poreklu pandemije, s čime su se, ukazuje američki list, složili i drugi pojedini naučnici.

Dok medjunarodni tim predvodjen Svetskom zdravstvenom organizacijom kao i drugi naučnici istražuju kako je počela pandemija, objavljivanje Blumove analize moglo bi, prema pisanju njujorškog lista, da pojača pozive na veću saradnju Kine u globalnim naporima da se odredi izvor novog korona virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: