Najnovije vesti
Vesti Svet
Oštre kritike zbog mađarskog homofobnog zakonu: Rute pozvao Orbana da povuče zakon ili NAPUSTI EU

Oštre kritike zbog mađarskog homofobnog zakonu: Rute pozvao Orbana da povuče zakon ili NAPUSTI EU

Lideri država članica EU razgovarali su sinoć o mađarskom zakonu, koji oštro kritikuju kao homofoban, a rasprava je, prema diplomatskim izvorima, na trenutke bila vrlo emotivna.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Mark Rute Foto: KENZO TRIBOUILLARD / EPA;
Mark Rute

-Mnogi čelnici izrazili su zabrinutost zbog nedavno donesenog zakona u Mađarskoj koji pogađa prava osoba LGBTIQ i podriva vrednosti Uniju, rekao je diplomatski izvor.

Viktor Orban
Foto: KENZO TRIBOUILLARD / EPA;
Viktor Orban

Holandski premijer Mark Rute po dolasku na samit izjavio je da Mađarska s takvim zakonom nema šta da traži u Evropskoj uniji. Rute je, prema diplomatskim izvorima, pozvao mađarskog premijera Viktora Orbana da povuče zakon ili da napusti EU.

Orban se branio da zakon nije protiv homoseksualaca, nego da je reč o zaštiti dece i pravu roditelja da odgajaju svoju decu kako žele.

Pročitajte još

Mađarska ministarka pravosuđa Judit Varga odgovorila je Ruteu preko Tvitera da "Mađarska neće napustiti EU, nego je, naprotiv, želi spasiti od hipokrita".

Mađarski parlament je nedavno izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje "prikazivanje i propagiranje rodnog identiteta različitog od pola po rođenju, promene pola i homoseksualnosti" osobama mlađim od 18 godina.

Evropska komisija je najavila da će upotrebiti sva ovlašsćenja koje ima na raspolaganju kako bi osigurala da se prava svih gradana EU poštuju.