Dostupni linkovi

Počelo suđenje bjeloruskom opozicionaru Sergeju Tihanovskom


 Sergej Tihanovski (Syarhey Tsikhanouski)
Sergej Tihanovski (Syarhey Tsikhanouski)

Suđenje poznatom bjeloruskom opozicionom aktivisti Sergeju Tihanovskom, zatvoreno za javnost, počelo je u zatvoru u gradu Gomelj.

Tihanovskom, suprugu opozicione liderke Svetlane Tihanovskaje, prijeti kazna do 15 godina zatvora po optužbi za organizovanje masovnih nemira i poticanje mržnje.

Na snimku koji su objavili bjeloruski državni mediji vidi se kako policajci vode Tihanovskog na suđenje sa još nekoliko zatvorenih opozicionara.

Poznati video bloger i aktivista, želio je učestvovati na predsjedničkim izborima u augustu prošle godine, ali je uhapšen u maju, dva dana nakon što je objavio kandidaturu, jer je policajac povrijeđen u tuči na njegovom predizbornom skupu.

Poznat je kao autor slogana „Zgazi bubašvabu“, kojim je aludirao na autoritarnog predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Pošto je uhapšen, Svetlana Tihanovska se kandidovala umjesto njega i zauzela drugo mjesto na predsjedničkim izborima.

Dan poslije izbora pobjegla je u Litvaniju da izbjegne hapšenje.

Bjeloruska vlast je počela oštar obračun sa protivnicima odmah nakon predsjedničkih izbora kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Zbog učešća na višemjesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla.

Na meti vlasti našli su se i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izvještavali sa protesta.

XS
SM
MD
LG