Kultura

0

Veštačka inteligencija u službi Rembrantu

Autor: KP

Izvor: Beta

Veštačka inteligencija u službi Rembrantu

Izvor: Beta,AP / Peter Dejong

Više od 300 godina posle jednog od najgoreg vandalizma koje je pretrpelo umetničko delo, veštačka inteligencija priskočila je u pomoć Rembrantovoj "Noćnoj straži" kako bi rekonstruisala čitave delove koji su oštećeni.

Ta kolosalana slika, među najpoznatijim na svetu, sada je u originalnom formatu zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. Naučnici su na osnovu male kopije dela iz 17. veka uspeli da obnove izgubljene komade slike. Ti delovi su potom štampani i stavljeni na remek-delo.

"Zaista je uzbudljivo gledati sliku", izjavio je direktora Rajksmuzeum u Amsterdamu Tako Dibits.

Rekonstrukcija otkriva dinamičnost Rembrantove originalne kompozicije. Prebacuje se sa sredine slike na stranu prema dva glavna lika, kapetana buržoaske amsterdamske milicije Fransa Baninga Koka i njegovog poručnika Vilemam van Rujtenburka, rekao je Dibtis.

Muzej, koji je nedavno ponovno otvoren, zadržaće te rekonstruisane panele tri meseca u okviru velike obnove dela, preduzete 2019. godine i direktno emitovane na Internetu.

Umetnik je delo naslikao 1642. godine i u pitanju je tehnika ulja na platnu. Slika 3,8 metara sa 4,5 metara teška je 337 kilograma. Poslednja restauracija je bila 1975. godine kada ju je posetilac muzeja nožem izgrebao.

Rembrant van Rajn (1606-1669) spada u najznačajnije slikare epohe baroka. Najpoznatija njegova dela su, pored "Noćne straže", "Jevrejska nevesta", "Ana i Tobija", "Žena uhvaćena u preljubi", "Čas anatomije doktora Tulpa", "Skidanje s krsta", kao i 36 autoportreta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR