Dostupni linkovi

Pelosi najavila novi odbor za istragu napada na Kongres 6. januara


Predsjedavajuća Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi najavila je 24. juna da će biti uspostavljen novi odbor za istragu napada na zgradu Kongresa 6. januara. Republikanci u Senatu su u maju blokirali su stvaranje neovisne komisije za istragu napada.

Pelosi je na konferenciji za medije rekla kako bi bilo poželjno imati vanjsku komisiju i da nije u potpunosti odustala od te ideje.

Zastupnički dom usvojio je zakon o uspostavljanju neovisne dvostranačke komisije, ali su je blokirali republikanci u Senatu, rekavši da su postojeće istrage odbora i tužioca to učinile nepotrebnim.

“Mi ovo vidimo kao dodatak, a ne kao zamijenu i nadamo se da će u nekom trenutku biti takva komisija”, rekla je Pelosi.

U napadu na Capitol Hill 6. januara stotine pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa upalo je u Kongres u nastojanju da spriječi potvrđivanje pobjede Joe Bidena.

Tokom upada smrtno je stradalo šet osoba među kojima je bio i policajac Capitola. Više od 480 ljudi je uhapšeno zbog optužbi povezanih sa napadaom.

Trump, koji je napustio funkciju kasnije u januaru više puta je lažno tvrdio da je njegov izborni poraz u novembru nastao zbog prevare birača, što su brojni sudobi odbacili, kao i državni izborni zvaničnici i revizija njegove vlastite administracije.

XS
SM
MD
LG