EU usvojila izveštaj hrvatskog poslanika o abortusu

Evropski parlament usvojio je izveštaj hrvatskog poslanika Predraga Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2021.

19:04

EU usvojila izveštaj hrvatskog poslanika o abortusu
Foto: EPA-EFE/Orlando Barria

Istovremeno je odbijen alternativni predlog za rezoluciju Evropske narodne stranke.

Rezolucija koja je izazvala medijsku buru, crkvenu reakciju i parlamentarnu raspravu u Hrvatskoj, pozvala je države članice da uvedu "sveobuhvatno" seksualno obrazovanje za mlade, učine kontraceptive dostupnijim i osiguraju bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja.

Od država članica se traži da osiguraju siguran i legalan prekid trudnoće i naglasili su da je "potpuna zabrana ili uskraćivanje nege pobačaja oblik rodno zasnovanog nasilja“.

Države članice trebale bi da obezbede dostupnije lečenje i negu neplodnosti za sve trudnice, porodilje i babice, navodi se u rezoluciji koja je usvojena sa 378 glasova za, 255 i 42 uzdržana.

Takođe se navodi da "postoji niz veza između prostitucije i trgovine ljudima i prepoznaje da prostitucija, kako u EU, tako i širom sveta, podstiče trgovinu ženama i maloletnicima u nepovoljnom položaju“ i poziva na ukidanje štetnih praksi kao što su ženske genitalne organe, sakaćenja i ranih i prinudnih brakova i brakova sa detetom “.

Evropski parlament "prepoznaje da se iz ličnih razloga pojedinačni lekari mogu pozivati na prigovor savesti; međutim, prigovor savesti pojedinca ne sme da narušava pravo pacijenta na puni pristup zdravstvenoj zaštiti i uslugama“, navodi se u rezoluciji.

Parlament "žali zbog toga što ponekad uobičajena praksa u državama članicama dozvoljava lekarima, a ponekad i čitavim zdravstvenim ustanovama, da odbiju pružanje zdravstvenih usluga na osnovu takozvanog prigovora savesti, što dovodi do uskraćivanja nege zbog pobačaja na osnovu religije ili savesti i ugrožavanja život i prava. žena ", stoji u sledećoj tački rezolucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: