Svet

0

Počelo suđenje beloruskom opozicionom aktivisti Sergeju Tihanovskom

Autor: KP

Izvor: Beta

Počelo suđenje beloruskom opozicionom aktivisti Sergeju Tihanovskom

Izvor: Beta,AP / Maxim Guchek

Suđenje poznatom beloruskom opozicionom aktivisti Sergeju Tihanovskom, zatvoreno za javnost, počelo je danas u zatvoru u gradu Gomelj.


Tihanovskom, suprugu opozicione liderke Svetlane Tihanovske, preti kazna do 15 godina zatvora po optužbi za organizovanje masovnih nemira i podsticanje mržnje.

Na snimku koji su danas objavili beloruski državni mediji vidi se kako policajci vode Tihanovskog na suđenje sa još nekoliko zatvorenih opozicionara. Tihanovski na snimku izgleda umorno.

Poznati video bloger i aktivista želeo je da učestvuje na predsedničkim izborima u avgustu prošle godine, ali je uhapšen u maju, dva dana nakon što je objavio kandidaturu, jer je policajac povređen u tuči na njegovom predizbornom skupu.

Poznat je kao autor slogana "Zgazi bubašvabu", kojim je aludirao na autoritarnog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Pošto je uhapšen, Svetlana Tihanovska se kandidovala umesto njega i zauzela drugo mesto na predsedničkim izborima. Dan posle izbora pobegla je u Litvaniju da izbegne hapšenje.

Beloruska vlast je počela oštar obračun sa protivnicima odmah posle predsedničkih izbora kada su širom zemlje izbili masovni antivladini protesti. Zbog učešća na višemesečnim demonstracijama uhapšeno je više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izveštavali sa protesta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR