Dostupni linkovi

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se traži pravo na siguran pobačaj


Protesti u Varšavi protiv odluke o ograničavanju prava na pobačaj, 28. januar 2021.
Protesti u Varšavi protiv odluke o ograničavanju prava na pobačaj, 28. januar 2021.

Sa 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržana Evropski parlament usvojio je rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena čiji je predlagač bio hrvatski zastupnik Predrag Fred Matić.

“Europski parlament je sa 378 glasova usvojio moj izvještaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena. Konačno imamo jasan stav - svatko u Evropskoj uniji mora imati pristup kontracepciji, medicinski potpomognutoj oplodnji, pobačaju i drugim zdravstvenim uslugama!,” napisao je Matić na Facebooku.

Kršenja prava na seksualno i reproduktivno zdravlje predstavljaju oblik nasilja nad ženama i djevojkama i ometaju napredak rodne ravnopravnosti, napominju iz Parlamenta.

“Pravo na zdravlje, posebno prava na seksualno i reproduktivno zdravlje temeljni su stub ženskih prava i rodne ravnopravnosti koji se ni na koji način ne može umanjiti ili povući”, navode u saopštenju iz Evropskog parlamenta.

Parlamentarna rezolucija poziva zemlje EU da pojačaju redovne zdravstvene preglede, poboljšaju pristup kontracepciji i liječenju plodnosti.

Glasanje o rezoluciji održano je istog dana kada je održan referedum na Gibraltaru o tome da li treba olakšati jedan od najstrožijih zakona o pobačaju u Evropi. Iako je pobačaj legalan u većini zemalja EU, u nekim od njih postoje ograničenja, ali i duboke podjele o pravu na isti.

Aktivisti za ljudska prava kažu da su prava žena posljednjih godina pod pritiskom, naročito u Poljskoj, čija je vlada uvela de facto zabranu pobačaja.

Šest evropskih zemalja ne dozvoljava pobačajna zahtjev ili imaju restriktivne zakone.

Malta, Andora i San Marino ne dozvljavaju pobačaj. u nekim zemljama poput Mađarske i Njemačke žene moraju proći kroz obavezno savjetovalište ili primiti obavezne informacije od doktora prije abortusa.

U Italiji je pobačaj legalan u prvih 90 dana, no prema podacima ministarstva zdravlja 69 posto ginekologa i 46 posto anesteziologa odbiju da izvrše abortus pozivajući se na savjest.

Doktori u Hrvatskoj također imaju pravo da odbiju učešće u izvršavanju abortusa.

U saopštenju povodom usvojene rezolucije iz Evropskog parlamenta navode kako zastupnici žale zbog toga što neke države dopuštaju doktorima, pa čak i cijelim medicinskim ustanovama da odbiju pružanje zdravstvenih usluga zbog takozvane klauzule savjesti.

“To dovodi do negiranja brige o pobačaju na osnovu religije ili savjesti i dovodi u opasnost živote žena”, kažu iz Parlamenta.

Glasanje je uslijedilo nakon žestoke debate gdje su zastupnici glasali za više od 50 amandmana na rezoluciju.

Pristalice smatraju da je jačanje seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava neophodno kako bi se osigurala jednakost i poštivala ljudska prava. Protivnici kažu da pristup pobačaju neće poboljšati zdravlje žena, te da je pravo na život fundamentalna stvar.

“Pravo na zdravlje, posebno prava na seksualno i reproduktivno zdravlje temeljni su stub ženskih prava i rodne ravnopravnosti koji se ni na koji način ne može umanjiti ili povući”, navode u saopštenju iz Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG