');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

"JEDNOSTAVNO NAS JE DANAS SRAMOTA!" Dan nakon skandalozne vesti o zlostavljanju maloletnica Petnica NEMA OD STIDA

Istraživačku stanicu Petnica potresa skandal nakon ispovesti pet bivših polaznica ove naučno-obrazovne instutucije nedeljniku "Vreme". One tvrde da su od jednog od predavača, kojeg su označile kao S, doživele seksualno zlostavljanje. Uprava "Petnice" je, uz javno izvinjenje devojkama koje su u vreme nasilja bile maloletne ili jedva punoletne, odlučila da se ne oglašava „dok govore žrtve nasilja“. Iako zvaničnih prijava za ova dela nema u policiji, tužilac može da reaguje po službenoj dužnosti.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ISP dan nakon vesti o seks skandalu02 Foto: RAS Srbija
ISP dan nakon vesti o seks skandalu02

U jedinstvenoj naučno-obrazovnoj instituciji za rad sa darovitom decom i omladinom u ovom delu Evrope, iako je kapija otvorena, sve izgleda kao da je zatvoreno. Prazan je prostor između zgrada stanice, gde bi sve vrvelo od polaznika mnogobrojnih naučnih programa, jer takvih seminara trenutno nema. Prati ga i ćutanje malog broja trenutno angažovanih zaposlenih u Istračivačkoj stanici.

Niko, ni zvanično ni nezvanično, ne želi da govori o skandalu koji je potresao ustanovu o kojoj se do sada isključivo znalo po dobrom i pisalo u superlativu.

Jednostavno nas je sramota

- Nas Petničare, bez obzira na to da li je neko nekada o ovome možda nešto načuo ili nikada o tome nije imao pojma, jednostavno je danas sramota. Stid i tuga, iako je zle stvari koje su se dogodile polaznicama, učinio jedan čovek, i to ne može biti krivica, odgovornost i ljaga svih ostalih koji su povezani s Petnicom, a ni nje same kao institucije. Zaista se nadam da oni koji su bili vlastni da odlučuju u stanici, sve ono što su u svojoj ispovesti iznele te devojčice, nisu „gurali pod tepih“ – kaže za „Blic“ jedan od nekadašnjih polaznika i stručnih sradnika ISP, koji radi i živi u inostranstvu i koji je želeo da ostane anoniman.

Pročitajte još

Podsećamo, direktor ISP Nikola Božić je novinarima poslao poruku sledećeg sadržaja: “Vreme je da se priča, ali najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva. Želimo da podržimo naše koleginice i osnažimo sve žrtve nasilja, da progovore i stoga mislimo da je sada trenutak da ih pažljivo slušamo. Zato u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas”.

ISP dan nakon vesti o seks skandalu01
Foto: RAS Srbija
ISP dan nakon vesti o seks skandalu01

U policiji i tužilaštvu prijava do danas nema

Proverom u valjevskoj policiji i tužilaštvima, “Blic” saznaje da od 2003. do 2014. godine, a reč je o periodu tokom kojeg su devojke u svojim ispovestima za “Vreme” navele da su doživele seksualno nasilje od istog zlostavljača, ne postoje prijave protiv bilo koga iz ISP za krivična dela protiv polnih sloboda. Takvih prijava nema ni do današnjeg dana.

Bez obzira na to, međutim, na osnovu objavljenih novinskih napisa, tužilac može da reaguje po službenoj dužnosti.

- Tužilac može da reaguje i na osnovu dojave i saznanja do kojih je došao na posredan način da postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo, bez podnete krivične prijave. S tim u vezi, on može krene s prikupljanjem potrebnih obaveštenja i nakon toga donese odluku ima li mesta sprovođenju istrage ili da ne preduzme krivično gonjene – objašnjava za “Blic” Goran Ilić iz Udruženja tužilaca Srbije.

Ilić ukazuje na to da u ovom konkretnom slučaju postoji još jedna formalna prepreka, a to je da novinar, kome su se žrtve poverile, nije dužan da otkrije svoj izvor. Uz to, da bi se istraga pokrenula, neophodno je i da žrtve žele da sarađuju.

- Tužilac je dužan da stvar ispita, ali ako nemate saradnju žrtve, pogotovo kod ovakvih krivičnih dela protiv polne slobode, uz teškoće vezane za protok vremena od izvršenja i odustvo materijalnih tragova, slučaj je takav da se svodi na iskaze oštećenih – kaže Ilić.

Važna pretpostavka je, dodaju advokati s kojima smo pričali, i kako bi se u slučaju pokretanja istrage ovo krivično delo kvalifikovalo. Naime, ako bi se kvalifikovalo kao nedozvoljene polne radnje nastale u periodu o kojem su polaznice ISP govorile za “Vreme”, za to krivično delo nastupila je zastarelost.

Pet devojaka su, kako navele svojim u ispovestima za ovaj nedeljnik, iskusile seksualno nasilje od istog zlostavljača u ovoj ustanovi, kojeg su označile kao S. U pitanju su bile maloletne ili tek punoletne devojke koje je S prinudio na fotografisanje bez odeće, a metode nasilnika kretale su se od manipulacije žrtvama, do otvorene prisile na ispijanje alkohola, ucene i pretnje. U dva slučaja, kako su ispričale, došlo je i do fizičke agresije, a u jednom do fotografisanja žrtve u nesvesnom stanju.

Nakon njihovih prijava upravi, direktor ISP u vreme dok se zlostavljanje dešavalo Vigor Majić ispričao je za “Vreme” da je odmah razgovarao sa S, ali on je negirao da bilo čega drugog osim problema sa tekstovima ima, da deca teško prihvataju njegove sugestije i obećao da više nema problema. Sadašnji direktor Nikola Božić je naveo da je prvu informaciju da se nešto događa dobio 2017, kada je bio pomoćnik direktora za programe.

- Kada se ta devojka pojavila, razgovor je počeo sa mnom, odmah sam uključio Vigora Majića. S. je odmah uklonjen iz Petnice, a 2018. je sa njim sporazumno raskinut radni odnos – precizirao je Božić.

Majić je za Vreme izjavio da je dobio informaciju da S. fotografiše decu, ali tvrdi i da nije imao informaciju o pravim oblicima zlostavljanja.

- U vreme kada smo odlučili da ga izbacimo, imao je blizu 60 godina, vraća se u Valjevo, ostaje bez posla. Nije lako izbaciti nekoga na ulicu. Nisam stručan, ali mi je prolazilo kroz glavu da li ću nositi na savesti njegov život ako budem pregrub. Bilo me je strah. Ali, odlučili smo da on više ne sme da ima kontakt sa decom. Od 2014. više nije vodio programe, ostavili smo samo da radi "Petničke sveske", bio je jako predan u tome - rekao je za “Vreme” Majić koji je žrtvama uputio javno izvinjenje.

Istraživačka stanica sa tradicijom od 1982. godine

Istraživačka stanica Petnica osnovana je u selu Petnica kod Valjeva 1982. od strane mladih entuzijasta, naučnika, istraživača i studenata, koji nisu bili zadovoljni postojećim praksama u obrazovanju i formiranju mladih naučnih kadrova. Prva nezavisna obrazovna organizacija u tadašnjoj Jugoslaviji, tokom godina nije samo opstala već se i razvila i postala cenjeni centar inovativnog naučnog obrazovanja, uživajući ugled ne samo u zemlji, već i u svetu. Tokom skoro četiri decenije rada, više od 50.000 učesnika raznih uzrasta prošlo je kroz programe Petnice. Godišnje, ISP realizuje više od 100 programa za više od 2.000 učenika iz Srbije i mnogih drugih zemalja. Poseban fokus je na radu sa talentovanim i motivisanim mladim ljudima, posebno onima koji ne žive u velikim gradovima. U Petnici postoje programi za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i studente ali i nastavnike.