Petnica – „izvor znanja“ kao izvor traume, zatvorena vrata za prijave nasilja

Vesti 24. jun 202119:08 > 19:19 31 komentara

Nedeljnik "Vreme" objavio je ispovest pet žrtava koje su od 2003. do 2014. godine doživele seksualno nasilje od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici Petnica. Pretpostavlja se i da je žrtava, koje su prošle kroz taj scenario, više od 20. Uprava Petnice priznaje da je za problem znala, a da je za razmere saznala 2017. kada je sa zaposlenim kog polaznice optužuju - raskinut radni odnos. On je, međutim, u naredne dve godine i dalje bio radno angažovan.

Povezane vesti:

Izvor znanja – to je Istraživačka stanica Petnica. Međutim, za neke je baš to mesto i izvor traume. Pojedine polaznice koje su pre nekoliko godina pozvane da prisustvuju seminaru iz prirodnih i društvenih nauka, svedoče da su doživele seksualno nasilje. Za to optužuju zaposlenog koji se bavio pregledanjem naučnih radova.

„Ti si zatvorena s njim u tom ćumezu u kom živi, on je za kompjuterom i pregleda ti rad, naizmenično je izuzetno ljubazan i hvali te, a onda odjednom počinje da vređa i govori kako si glupa. Onda predloži pauzu tokom koje uzme fotoaparat. Ako pokažeš otpor i ne želiš da te slika, preti da ti neće objaviti rad“, rekla je za Vreme jedna od žrtava.

I to je samo deo scenarija kroz koje su žrtve prošle. U nedeljniku Vreme je navedeno da su maloletne i tek punoletne devojke prolazile kroz prinudno fotografisanje bez odeće, a metode nasilnika kretale su se od manipulacija i fizičkog nasilja, do otvorene prislile na ispijanje alkohola i ucene. Autorka teksta Jovana Gligorijević kaže da su žrtve pokušavale da prijave nasilje, ali da su nailazile na zatvorena vrata.

„Dobijale su odgvore ‘muka mi je da te slušam’, od Uprave su dobijale odgvore – pa on je suicidalan ili vratiće ga sud na posao ili obećao je da to više neće da radi i samo od sinoć se meni javilo još šest žena i najraniji slučaj za koji sam sinić saznala datira iz 1993. godine“, kaže Gligorijević.

Koliko je tačno devojaka prošlo kroz seksualno nasilje još se tačno ne zna. Pretpostavlja se da je brojka dvocifrena. Bivši direktor Petnice Vigor Majić, nije odgvovarao na poruke i pozive N1, ali je za nedeljnik Vreme potvrdio da je znao kroz šta su polaznice prolazile. Naveo je i da zapsolenog kog žrtve optužuju nije mogao da ostavi bez posla. Na ceo slučaj reagovala je ministarka Zorana Mihajlović.

„Gospodine Majiću, ne mislite li da su, od toga kako kažete ‘ja nisam hteo da ga nosim na savesti’, mnogo važniji životi te dece koja su vam dala svoje poverenje i koja su u želji da napreduju, obrazuju se i ostvare svoje potencijale, zloupotrebljena od strane jednog autoriteta? Šta one i njihovi roditelji imaju od Vašeg izvinjenja danas? Znali ste šta se dešava u instituciji koju vodite i šta ste učinili? Niste uradili ništa“, rekla je Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

A zbog toga što ništa nije urađeno, slučajevi se vode kao zastareli. Sadašnji direktor Nikola Božić tvrdi da nije znao za situaciju u Petnici i da žrtvama pruža podršku.

„Vreme je da se priča, ali najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva. Želimo da podržimo naše koleginice i osnažimo sve žrtve nasilja da progovore, i stoga mislimo da je sada trenutak da ih pažljivo slušamo. Zato, u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas“, rekao je Božić

Iz Autonomnog ženskog centra kažu da je nedopustivo što u Srbiji postoji sistem koji ne veruje žrtvama.

„I da je to problem sa kojim Srbija mora da se suoči, znači ovo moraju biti rešene stavri, moraju biti doneti vrlo jasni pravilnici o tome kako postupaju odrasle osobe u svim institucijama koje imaju kontakt sa decom i da se znaju pravila da ne bi dolazilo do ovakve vrste zloupotreba“, rekla je Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Istraživačka stnica Petnica osnovana je pre skoro 40 godina. Do sada je posetilo na hiljade polaznika. Ostaje pitanje sa koliko njih je radio zapsoleni kog devojke optužuju za sekualno nasilje, s obzirom na to da nezvanične informacije govore da je u Petnici gotovo od osnivanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare