Dostupni linkovi

Lideri EU i Orban u sukobu zbog mađarskog zakona o LGBT 


Mađarski premijer Viktor Orban po dolasku na EU samit
Mađarski premijer Viktor Orban po dolasku na EU samit

Mađarski premijer Viktor Orban sukobio se sa grupom lidera Evropske unije zbog novog mađarskog zakona kojim se zabranjuje da se maloljetnicima dijeli sadržaj sa LGBT referencama.

Uoči dvodnevnog samita koji je počeo 24. juna lideri 17 od 27 zemalja članica potpisale su pismo u kojem osuđuju bilo koji oblik diskriminacije na osnovu seksualne orjentacije, rekavši da su “tolerancija i poštovanje u srži evropskog projekta.”

Iako u pismu nije izričito spomenuta Mađarska, podudara se sa evropskom kritikom novog zakona nakon njegovog odobravanja u mađarskom parlamentu prošle sedmice.

Predložene izmjene zakona zabranjuju “prikazivanje i promociju hooseksualnosti” ili promjenu roda maloljetnicima u školama, na filmu ili na reklamama. Izmjene zakona treba odobriti mađarski predsjednik prije stupanja na snagu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nazvala je zakon “sramotnim” i rekla da izvršna vlast EU razmatra pravnu akciju jer vrši temeljnu vrijednost bloka.

Belgijski premijer Alexander de Croo okarakterizirao je zakonske odredbe koje se nalaze u prijedlogu zakona kojim se kažnjava i pedofilija “primitivnim”.

“Sedamnaest zemalja u cijeloj Evropi, istok, zapad, sjever i jug, jasne su da je ovo otišlo predaleko”, rekao je pozvajući se na zajedničko pismo.

Po dolasku na samit u Brisel, Orban je uzvratio kritičarima rekavši da zakon nije protiv homoseksualnosti, već omogućava roditeljima da isključivo odluče kako o seksualnosti žele školovati svoju djecu. Na pitanje da li će opozvati zakon, mađarski premijer odbacio je kritike i rekao da je zakon “gotov”.

Evropski čelnici tokom samita trebali bi razgovarati o tom pitanju iza zatvorenih vrata.

“Moja je namjera, u ovom trenutku, baciti Mađarsku na koljena. Oni moraju shvatiti da su ili članica Evropske unije, pa tako i članica zajedničkih vrijednosti ili izaći van”, rekao je holandski premijer Mark Rutte.

Premijer Luksemburga Xavier Bettel koji je i otvoreno gay rekao je da mađarski zakon dodatno stigmatizuje homoseksualce.

Sukob sa EU je posljednji u nizu za Orbana koji se predstavlja kao branitelj, kako kaže, tradicionalnih kršćanskih vrijednosti od zapadnog liberalizma da bi pojačao podršku svoje baze.

Mađarski zakon također je podstakao prepirku između Mađarske i Njemačke zbog svjetala duginih boja tokom ovogodišnjeg evropskog prvenstva u fudbalu.

XS
SM
MD
LG