Književnost

Novih 80.000 KM za učionicu na otvorenom u Ćopićevim Hašanima

Novih 80.000 KM za učionicu na otvorenom u Ćopićevim Hašanima
Foto: N.N. | Novih 80.000 KM za učionica na otvorenom u Ćopićevim Hašanima

HAŠANI - Projekat "Bašta sljezove boje" u Hašanima, rodnom mjestu velikog Branka Ćopića, ulazi u treću fazu, koja podrazumijeva izgradnju učionice na otvorenom, sa pratećim sadržajima, a za čiju realizaciju je 80.000 KM obezbijedilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ovo je "Nezavisnim" potvrđeno iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je 2019. godine pokrenulo projekat obnove i izgradnje rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima, kao jedan od strateških projekata utvrđenih kulturnom politikom za period 2017-2022. godine.

"Učionica na otvorenom, kako nazivamo poluotvoreni objekat sa krovom koji će pružiti zaštitu od kiše i sunca, biće zapravo prostor u kojem će se moći održati školski čas, radionica kreativnog pisanja ili neke druga umjetnička radionica, prezentacija, druženje, susreti i druge aktivnosti", saopštavaju iz Ministarstva, dodajući da je donacija Vlade Republike Srbije značajna jer će se završiti kompletna infrastruktura (dovod pitke vode, mokri čvorovi) kako bi, u što kraćem periodu, Hašani postali edukativna, kulturna i turistička destinacija u kojoj bi bio omogućen cjelodnevan boravak učenika i nastavnika, domaćih i gostiju, sa prostorom za održavanje različitih kulturnih i umjetničkih događaja. 

Zajedničke aktivnosti i saradnja sa Ministarstvom kulture informisanja Srbije, kako ističu, na projektu revitalizacije rodnog mjesta Branka Ćopića u Hašanima, svakako će doprinijeti strateškom interesu za srpsku kulturu i kulturni identitet, imajući u vidu da navedeni projekat predstavlja nastavak planiranih aktivnosti na realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru, sporazuma koji definiše politiku zajedničkog djelovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Republike Srbije.

"Projekat je sastavni dio Studije za aktiviranje razvojnih potencijala Spomen-područja 'Bašta sljezove boje' koje bi trebalo potpuno da revitalizuje ovu opštinu i iskoristi sve njene potencijale u kontekstu rasta i razvoja. Arhitektonsko-geodetsko-građevinski fakultet je, za potrebe opštine Krupa na Uni, izradio detaljan projekat rekonstrukcije rodne kuće Branka Ćopića, kao i nacrt njene transformacije u spomen-obilježje", saopštavaju iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Očuvanje kulturnog nasljeđa i razvoj održivog turizma baziranog na kulturnom nasljeđu, nastavak je saopštenja, kao instrumentima za stvaranje i očuvanje nacionalnog identiteta i svijesti o kulturnom nasljeđu, dva su vrlo značajna aspekta strateškog dokumenta u oblasti kulture.

"U cilju ispunjenja jednog od ciljeva Strategije razvoja kulture RS 2017-2022, koji se odnosi na umjetničku interpretaciju kulturne baštine (razvijanje novih kulturnih ruta i njihova popularizacija), spomen-kuća Branka Ćopića je zamišljena da funkcioniše po principima interaktivnog muzeja i da bude okosnica etno-zaseoka, koji bi postao atraktivna kulturna i turistička destinacija,  odnosno generator ukupnog razvoja ove opštine", navode iz Ministarstva.

Projekat revitalizacije rodnog mjesta Branka Ćopića u Hašanima, kako otkrivaju, jedan je od najznačajnijih projekata i najvećih ulaganja u oblasti kulture Republike Srpske u posljednje tri godine.

"Ministarstvo prosvjete i kulture je do sada uložilo 250.000 KM i završilo obnovu  kuće, koja je i zvanično otvorena 31. jula 2020. godine. Na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, održanoj 17. maja 2021. godine u Istočnom Sarajevu, usvojen je zaključak o zajedničkim aktivnostima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u cilju realizacije projekta 'Bašta sljezove boje' - revitalizacija rodnog mjesta Branka Ćopića u Hašanima, opština Krupa na Uni", zaključuju iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije