Hronika

Tim vještaka istražuje amneziju Alise Mutap

Tim vještaka istražuje amneziju Alise Mutap
Foto: Screenshot / Youtube / Klix.ba | Tim vještaka istražuje amneziju Alise Mutap

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je određivanje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu, osumnjičenima za organizovani kriminal i ometanje istrage o stradanju Dženana Memića, zbog vremenskog roka potrebnog za završavanje vještačenja i podizanje optužnice. Tužilac Ćazim Hasanspahić rekao je da je formiran tim vještaka koji će utvrditi okolnosti i činjenice u vezi s amnezijom Alise Ramić (djevojački Mutap).

On je pomenuo i nalaze vještaka neuropsihijatra koji su utvrdili da kod Alise Mutap nije moglo doći do trajne amnezije, ako je i bilo ona je mogla biti kratkoročnog karaktera. Citirao je neurohirurga Kemala Dizdarevića koji je kazao da bi postojala amnezija morao je postojati potres mozga, a što je teška tjelesna povreda. Međutim vještak medicinske struke je utvrdio da je riječ o lakšoj povredi, prenio je portal "Depo".

Hasanspahić je zatražio, dok se vrše vještačenja, dodatnih 25 dana pritvora za bivšeg pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) i oca Alise Mutap, koja je bila s Memićem u noći njegove smrti.

"Radi se o oko 20 mobilnih telefona, više računara i hard disku koji se provjerava u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Vještačenje je pri kraju i bit će podignuta optužnica u narednom periodu", kazao je Hasanspahić.

On je rekao da se istraga s vremenom proširivala, kako su to ranije i najavili, te da se radi o procesu protiv sedam lica, od kojih je većina u pritvoru, protiv kojih planiraju podići optužnicu u narednom periodu, kada će imati sve analize i vještačenja, prenosi "Radiosarajevo.ba".

Hasanspahić je kazao da je Državno tužilaštvo Sudu BiH više puta predstavilo, kroz iskaze zaštićenih svjedoka i ostale objektivne razloge, da je došlo do brisanja snimaka nadzornih kamera koje su snimale Veliku aleju na Ilidži, gdje se desila nesreća u kojoj je smrtno stradao Dženan Memić.

"Nijedan snimak nadzornih kamera nije obezbijeđen kako zakon nalaže", rekao je Hasanspahić objašnjavajući da su svi snimci tog područja izbrisani u periodu od 8. do 11. februara 2016. godine, a koje su tražili pripadnici policije.

Drugi tužilac u ovom predmetu Dubravko Čampara kazao je da postoje jasni dokazi i iskazi svjedoka koji su vidjeli osumnjičene u kancelariji kako uništavaju dokaze, dodavši da postoji mogućnost da Tužilaštvo BiH uspije vratiti određene snimke koji su ranije izbrisani a koji prikazuju mjesto na kojem se desila nesreća, dolazak Dženana i njegove djevojke Alise, te vozila nakon njih.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjeljenja za saobraćajne nesreće MUP-a KS-a, i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je nastradao, uhapšeni su 1. februara 2021. godine.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopšteno da se provode aktivnosti u predmetu na kojem rade duži vremenski period a odnosi se na "krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u februaru 2016. godine".

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH još uvijek nije donio pravosnažnu presudu.

Odbrana osumnjičenih Dupovca i Mutapa tražila je od Suda BiH da prijedlog za određivanje pritvora odbaci kao neosnovan, predlažući da im se dodijele mjere zabrane.

"Predlažem da se prijedlog odbaci kao neosnovan, proizvoljan, nekonkretan i u dijelovima, što me iznenadilo, i neistinit", rekao je Goran Dragović, jedan od Mutapovih branilaca.

On je kazao da su prijedlozi Tužilaštva "poprilično neozbiljni" i da mu predmet liči na predmete u oblasti terorizma gdje je njima stavljeno na teret dokazivanje da nešto nije, a ne Tužilaštvu da jeste, objašnjavajući tačku koja se odnosi na uznemiravanje javnosti.

Nina Kisić, takođe branitelj Mutapa, rekla je da su dva lica nudila novac za automobil reno klio za koji je postojala sumnja da je učestvovao u nesreći kobne noći, a da se samo jedno od ta dva lica nalazi trenutno u sudnici, misleći na Mutapa, objašnjavajući da se raspitivao za automobil od kojeg je, postojala je sumnja, i njegova kćerka dobila povrede.

Branilac Dupovca Ermin Gačanović rekao je da njegov branjenik nije bio na uviđaju nesreće, da je na predmetu bio samo dva do tri dana i da ga je spis predmeta dočekao kada je došao na posao.

On je kazao da Dupovac nije bacio staklo sa mjesta nesreće, kako je to Tužilaštvo navodilo, nego da ga je premjestio iz staklom poderane koverte u drugu i stavio u spis, dodajući da snimke koje Tužilaštvo navodi kao glavne dokaze, Dupovac nije izbrisao.

Odluku o određivanju pritvora Dupovcu i Mutapu Sud BiH će donijeti naknadno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije