Dostupni linkovi

Krivokapić poručio da Vlada ostaje bez obzira na gubitak podrške u parlamentu 


Crna Gora: Vlada bez parlamentarne većine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Crna Gora: Vlada bez parlamentarne većine

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore da će Vlada nastaviti da radi svoj posao i pored brojnih poziva da podnese ostavku od strane dijela parlamentarne većine koja je izabrala Vladu.

On je rekao da mu je prihvatljiva svaka odluka parlamentarne većine, ali i dalje smatra da je za tranziciju vlasti ekspertska vlada najbolji koncept i da ne može da bude premijer Vlade u kojoj su unaprijed definisana politička mjesta.

Premijerski sat u Skupštini Crne Gore 24. juna koji se poklopio sa 200 dana rada Vlade, bojkotuju najveća koalicija u vladajućoj većini Demokratski front (DF) i najjača opoziciona stranka, Demokratska partija socijalista (DPS).

Radom Vlade nezadovoljni su u prosrpskom Demokratskom frontu koji je sa Demokratama i Građanskim pokretom URA osvojio vlast na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Iz DF optužuju Krivokapića i Vladu da su nizom postupaka iznevjerili izbornu volju glasača, dok Demokarte i URA podržavaju Vladu i premijera. Vladajuća većina ima 41 od 81 poslanika u crnogorskom parlamentu. Od toga Demokrate i URA imaju 14 poslanika.

Krivokapić je u odgovoru na poslaničko pitanje o činjenici da nema podršku najjače vladajuće grupacije odgovorio da će „konstituenti vlasti koji nijesu zadovoljni radom Vlade i traže njegovu njegovu smjenu, sa partnerima iz vladajuće većine nastaviti razgovore o njenoj budućnosti“.

Odgovarajući na pitanje predsjednika kluba Socijaldemokrata Ivana Brajovića da li ima plan za prevazilaženje do sada nezabilježene političke situacije u kojoj se nalazi Crna Gora, Krivokapić je naveo „da veličanstvena pobjeda, koja se desila 30. avgusta prošle godine, ne smije da bude dovedena u pitanje“.

Demokratski front je od izbora Vlade 4. decembra prošle godine, za koju je glasao, kritikovao premijera zbog toga što u Vladi nije bilo predstavnika DF-a.

Na bojkot rada parlamenta odlučili su se nakon sjednice 17. juna na kojoj su poslanici Demokrata i URA, zajedno sa opozicionom DPS i drugim partijama iz opozicije, izglasali Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, čemu se DF oštro protivio.

Dodatan razlog bila je smjena na istoj sjednici ministra pravde Vladimira Leposavića, na predlog premijera Krivokapića, zbog ranije izjave kojom je negirao da se u Srebrenici dogodio genocid, a čemu se DF takođe protivio.

Jedno od pitanja za premijera Krivokapića ticalo se poremećenih odnosa zvanične Podgorice i Beograda.

Odgovarajući na pitanje kako tumači odnos Beograda prema zvaničnoj politici Crne Gore, Krivokapić je kazao da „u istoriji Crne Gore nije zabilježeno, da se u kratkom vremenskom periodu, sa najviših državnih adresa Srbije, ovako otrovne strijele upućuje Vladi, premijeru, predsjedniku Skupštine i na taj način pokušava da nas proglasi izdajnicima“.

Crnogorski poslanici prije svega premijer Krivokapić i predsjednik parlamenta Aleksa Bečić kritikovani su zbog usvajanja Rezolucije o Srebrenici koja je od najviših zvaničnika u Beogradu ocijenjena kao akt protiv interesa Srbije a od dijela tamošnjih medija kao čin „izdaje“

Upitan o tim napadima, premijer je odgovorio citiranjem crnogorskog vojvode i književnike Marka Miljanova.

“Kada vas napadaju, nemojte odgovarati, jer ako imaju imalo obraza zastiđeće se za ono što rade”.

Kriza u odnosima Vlade premijera Krivokapića i vladajućeg DF tema je sastanka vladajuće većine, DF, Demokrata i URA koji će biti održan 24. juna, kasnije poslijepodne. Uoči sastanka iz DF su poručili da je najbolje rješenje izlaska iz krize vlasti formiranje nove Vlade sa novim premijerom.

XS
SM
MD
LG