24. jun  2021. 15.08  | Izvor: Tanjug

Zelena agenda za konkurentniju Srbiju u svetskoj areni

BEOGRAD -

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva izjavio je danas da će zelena agenda pomoći Srbiji da bude konkurentna u svetu i da će joj takva politika, uz dalje ulaganje u digitalizaciju, omogućiti da u narednoj deceniji postane članica EU.

Govoreći na Skupštini NALED-a u Beogradu, na kojoj mu je uručeno godišnje priznanje te organizacije Strela, Ndegva je kazao da postoji prostor za održivi razvoj i kreiranje politika na osnovu podataka, a to će, smatra, od Srbije napraviti sjajan primer za Evropu.

Na tom putu, dodao je, važan partner Srbiji je i NALED koji se, kaže Ndegva, poslednjih godina trudi da stvore javne politike koje će biti najbolje za građane.

"Imate jaku posvećenost, dobru strategiju, ali isto tako ste posvećen partner. Što se tiče partnerstva, znamo da imate sjajnu saradnju sa državnim organima, nije lako složiti se uvek sa svima, ali ta saradnja će omogućiti Srbiji da postane sjajan destinacija za investitore", rekao je Ndegva.

Drugi dobitnik NALED-ove Strele je i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, koji je u video obraćanju kazao da je ta nagrada priznanje za saradnju između Ambasade Nemačke, GIZ-a i NALED-a, kao i Nemačke razvojne banke.

"Pored toga, ovo je priznanje i NALED-u za rad, jer naše partnerstvo ne bi bilo toliko delotvorno i uspešno da nije bilo NALED-ovog stručnog znanja i posvećenosti", rekao je Šib.

Ističe da je NALED organizacija koja je na ključnoj poziciji da promoviše ekonomski rast i razvoj, odnosno da stvori bolje okolnosti za život i rad celog društva.

Šib je dodao da NALED ne pomaže samo Srbiji da se pripremi za tržiste EU, već je i važan da poveća broj investitora.

Navodi da su neki od rezultata zajedničke saradnje - unapređenje uslova za sezonske radnike, podrška malim i srednjim preduzećima u borbi protiv sive ekonomije, izgradnja infrastrukture za reciklažu stakla...

Na godišnjici Skupštine NALED-a govorio je i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, koji je podsetio da Srbija i SAD ove godine obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, ali i 20 godina od razvoja saradnje USAID-a i Srbije.

Godfri navodi da je početkom 2000-ih potencijal za lokalni ekonomski razvoj u Srbiji bio potcenjen, a da je poslovno okruženje bilo usmereno na velike firme.

Kaže da je u to vreme pokrenut projekat sa USAID-om koji se zvao MEGA, a iz kojeg je, navodi, izrastao NALED.

"Taj projekat okupio je državne institucije i javni i privatni sektor kako bi stvorili bolje okruženje za domaće i strane investitore", rekao je Godfri.

Danas je, kaže, Srbija jedinstvena u regionu što ima organizaciju kao što je NALED, a koja je, navodi, posvećena inovativnim načinima za pokretanje pametnih rešenja.

Među njima su, navodi Godrfi, smanjenje administracije, uvođenje elektronskih građevinskih dozvola, preporuke u okviru Sive knjige koja se izdaje od 2008. godine.

Godfri je naveo da se NALED pokazao kao delotvoran u pozitivnim promenama i da je Vlada Srbije polovinu od 268 NALED-ovih preporuka usvojila.

Ističe da su te preporuke omogućile da privreda više uštedi i da se poveća broj investicija širom Srbije.

Srodne vesti