Svet

0

EU uvela ekonomske sankcije Belorusiji zbog eskalacije kršenja ljudskih prava

Autor: IG

Izvor: Beta

EU uvela ekonomske sankcije Belorusiji zbog eskalacije kršenja ljudskih prava

Izvor: Beta/AP/Maxim Guchek

Evropska unija uvela je danas ekonomske sankcije Belorusiji u četvrtak kao odgovor na, kako je navela "eskalaciju ozbiljnog kršenja ljudskih prava", uključujući hapšenje opozicionog aktiviste i novinara Romana Protaševiča.


Sankcije su usmerene na ekonomiju, ali imaju cilj i da pogode predsednika Aleksandra Lukašenka i njegove saradnike.

Protaševič, novinar disident, uhapšen je 23. maja kada su beloruske vlasti vanredno spustile u Minsk putnički avion kompanije Rajner, koji je leteo iz Grčke u Litvaniju.

Na udaru današnjih sankcija su pojedine industrijske grane, poput proizvodnje potaše, sastojka veštačkog đubriva, kao i izvoz duvanske industrije i naftnih derivata.

Sankcije se odnose i na prodaju Belorusiji opreme i softvera koji se mogu koristiti za kontrolu interneta i telefonskih razgovora.

EU je postepeno proširivala sankcije otkako je Lukašenko osvojio šesti mandat prošlog avgusta na izborima čije rezultate EU nije priznala.

Brisel je zauzeo oštriji stav prema Minsku i zbog njegovog pritiska na susednu Litvaniju navodnim slanjem migranata. Litvanija je dala utočište beloruskim opozicionarima i jedna je od najglasnijih među kritičarima Lukašenka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR