Slučaj Petnica i seksualno nasilje i zlostavljanje: Šta do sada znamo

Pet žena, nekadašnjih polaznica ove ustanove, za beogradski nedeljnik Vreme, tvrde da ih je isti muškarac zlostavljao od 2003. do 2014. godine.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 24.06.2021.

14:24

Slučaj Petnica i seksualno nasilje i zlostavljanje: Šta do sada znamo
Ilustracija/Getty Images

Vesti o seksualnom nasilju u javnim ustanovama poslednjih meseci potresaju Srbiju, a poslednja svedočenja stižu iz Istraživačke stanice Petnica.

Pet žena, nekadašnjih polaznica ove ustanove, za beogradski nedeljnik Vreme, podelilo je priče o zlostavljanju koje su pretrpele.

Kao navodnog zlostavljača navode istog muškarca.

Nekadašnji i sadašnji direktor Petnice delimično ili u potpunosti negiraju da su znali za takvo ponašanje.

Šest dana po objavljivanju teksta u listu Vreme, aktuelni direktor Petnice Nikola Božić podneo je ostavku "zarad očuvanja integriteta" te institucije, potvrdila je za Radio-televiziju Srbije Tanja Adnađević, predsednica Upravnog odbora.

U tekstu nije objavljeno ime muškaraca koji je osumnjičen za zlostavljanja, ali je Vigor Majić, nekadašnji direktor Petnice u gostovanju na televizijskom programu Njuzmaks rekao da se radi o Branislavu Saviću.

Pitanje seksualnog uznemiravanja i nasilja nad devojčicama u Petnici ne samo poražavajuće za društvo, već ogromna odgovornost tadašnje uprave, izjavila je orana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost.

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pozvalo je sve polaznice Petnica da se jave toj instituciji ili policiji ako smatraju da su oštećene seksualnim uznemiravanjem i iskorišćavanjem za fotografisanje posle 2013. godine, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Novinarka Vremena Jovana Gligorijević, autorka teksta o seksualnom nasilju u Istraživačkoj stanici Petnica, rekla je za Televiziju N1 da joj se javilo još šest žena koje tvrde da su bile žrtve istog nasilnika, kao i da najraniji slučaj datira još iz 1993. godine.

Dodala je da žene koje su iznele ispovesti u tekstu nisu ni znale za ove druge žene koje su se naknadno javile.

Šta se dogodilo?

Ilustracija/NurPhoto/Getty images
Nedeljnik Vreme objavio je u najnovijem broju svedočenja navodnih žrtava seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici Petnica.

Pet žena za ovaj časopis tvrdi da je reč o istom čoveku, koji im je, kako navode, "predstavljen kao ogroman autoritet i omiljena osoba u Petnici".

Kažu da su u kontaktu sa više od 20 žena koje su doživele isto iskustvo.

Nasilje se, navode, događalo svakoj od njih po dva obrasca - nasilnik je zloupotrebljavao autoritet ili ih je primoravao i ucenjivao.

Tvrde i da je nekad bilo i brutalnog celonoćnog maltretiranja i fizičkog nasilja.

Sve su isto iskustvo doživele između 2003. do 2014. godine.

Slučajeve su prijavljivale upravi Petnice odmah, posle nekoliko godina, a neke početkom ove godine.

Uprava Petnice priznaje da je za problem znala od 2014, a da je za razmere saznala 2017, kada je sa navodnim zlostavljačem raskinut radni odnos, navodi Vreme.

List dodaje da je i pored toga, bar do kraja 2019. godine, i dalje bio angažovan u Petnici.

Navodni zlostavljač je, kako navodi list, bio zadužen za pregledanje radova koje su pisali a koji su kasnije objavljivani u "Petničkim sveskama".

Sagovornice Vremena su rekle da se on amaterski bavio fotografijom, a navodne žrtve odlazile su kod njega da im pregleda radove i tamo ostajale po nekoliko sati.

Tada ih prisiljavao da ih fotografiše nage, dodaje list.

"U Petnici vlada uverenje da treba da ti bude čast ako ti ponudi da se slikaš.

"Dok pregleda rad, ti si zatvorena s njim u tom ćumezu u kom živi, naizmenično te hvali i priča ti da si glupa.

"Onda u pauzi uzme fotoaparat.

"Ako kažeš da nećeš, preti da ti neće objaviti rad", tvrdi jedna od njih.

Dodala je da je njoj bilo "predstavljeno kao da je normalno" da on fotografiše decu.

Fotografisanje

Sastanci s njim počinjali su kasno uveče i mogli su da potraju po šest sati, uz verbalno zlostavljanje, ako devojčica ne bi pristala na fotografisanje, navodi Vreme.

Jedna od navodnih žrtava, piše isti izvor, imala je 16 godina kada joj je, tokom pregledanja rada, tražio da ostane u majici, ali da skine brushalter.

Jedna sagovornica navodi da je odbila da je fotografiše i rekla mu da voli da bude "sa druge strane aparata".

Kaže da je od nje zatražio da mu pokaže fotografije koje je radila, a kada je to učinila usledilo je brutalno vređanje, navodi Vreme.

Onda je, kako se navodi, prestao da insistira da je fotografiše i terao je da mu pere čaše, bez deterdženta - samo vodom.

Onda joj je, kako navodi, naredio i da iz jedne od prljavih čaša pije, navodi se u tekstu Vremena.

U leto 2014, jedna polaznica seminara biologije, kako navodi Vreme, odlazi kod navodnog zlostavljača i on je tera da pije alkohol, preti joj da skine brushalter, pokušava nasilno da joj smakne bretelu majice.

Postoje fotografije na kojima ova devojka sklupčana plače na stolici, navodi list.

Iako žrtve tvrde da je upravi Petnice ovaj događaj bio poznat, tadašnji direktor Vigor Majić i sadašnji direktor Nikola Božić delimično ili u potpunosti negiraju da su im bili poznati detalji, navodi list.

Božić je izričit u tvrdnji da i danas o tome ništa ne zna, dok Majić kaže da je dobijao samo žalbe na verbalnu grubost.

Pošto su žrtve javno progovorile, Majić je za medije izjavio da tada nije prepoznao problem seksualnog nasilja nad devojčicama, osim grubih reči zbog čega je upozorio saradnika, navodi Beta.

Reagovao je Tomica Mišljenović, tadašnji rukovodilac seminara biologije, i obavestio upravu, navodi Vreme.

On kaže da mu je Majić rekao da je sa tim osumnjičenim zlostavljačem razgovarao i da se "neprihvatljiva situacija više neće ponoviti".

Mišljenović kaže da je tada svojim polaznicima uveo praksu da se kod tog osumnjičenog odlazi samo u grupi, navodi Vreme.

To su, kako se navodi, uradili još neki rukovodioci programa, ali ne svi.

Polaznice su se i međusobno štitile, a na sastanke sa osumnjičenim često nisu odlazile same.

Reagovanja

Po objavljivanju teksta u četvrtak usledile su reakcije, a direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić saopštio je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ta nezavisna institucija podržava koleginice i "želi da osnaži sve žrtve nasilja da progovore".

"Vreme je da se priča, ali najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva.

Zato, u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas", naveo je direktor Petnice Nikola Božić.

Božić nije odgovorio na pitanje RSE da li je slučaj prijavljen policiji.

On je 30. juna podneo ostavku "zarad očuvanja integriteta Istraživačke stanice u Petnici", navela je u izjavi za RTS Tanja Adnađević, predsednica Upravnog odbora.

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, rekla je da očekuje da se u javnost iznese ime čoveka koji je godinama zlostavljao i seksualno uznemiravao maloletne devojčice, kojih je bilo bar 20.

"Zarad kredibiliteta institucije koje je tu da neguje talente i iznedri mlade naučnike i naučnice, a pre svega zarad dece koja tu dolaze", izjavila je Mihajlović.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najoštrije je osudilo svaki mogući oblik zloupotrebe i nasilja nad decom i očekuje da u takvim situacijama reaguju nadležne institucije.

"Zabrinjavajuće je da se nepostupanjem nadležnih toliko vremena urušava kredibilitet i reputacija jednog od dragulja koji Srbija poseduje, a koji je planetarno poznat", rekli su iz Ministarstva prosvete za dnevni list Danas.

Milena Radulović, jedna od glumica koja je optužila profesora glume Miroslava Mike Aleksića za zlostavljanje, pružila je podršku ženama iz Petnice.

"Krajnje je vreme da se celokupno društvo […]probudi iz stogodišnjeg sna. Štiteći nasilnika samo su produbljene rane ovih devojaka", poručila je Radulović na instagramu.

U međuvremenu je Zaštitnik građana zatražio od Poverenika za informacije od javnog značaja da proveri rad Istraživačke stanice Petnica, odnosno da li je udruženje građana Istraživačka stanica Petnica u skladu sa zakonom prikupljalo lične podatke dece i mladih polaznika njihovih programa

Od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Zaštitnik građana je zatražio proveru da li su programi Petnice akreditovani.

Saradnja je zatražena zbog postojanja sumnji da je u konkretnom slučaju došlo do povrede prava deteta i mladih, između ostalih i prava na zaštitu podataka o ličnosti.

Od Poverenika je zatraženo da proveri da li su zakonito prikupljani podaci putem formulara koji je to udruženje propisalo i koji se nalazio na njihovom sajtu, a koji popunjavaju deca prilikom konkurisanja na neki od programa koje realizuje udruženje Istraživačke stanice Petnica.

Apostrofirani su podaci o materijalnim mogućnostima porodice da pomogne u dodatnom obrazovanju deteta, osiguravajućoj organizaciji kod koje je učenik osiguran, fotografija učenika, broj mobilnog i broj kućnog telefona.

Provera je zatražena i za podatke o roditeljima, kao i za traženje dostave prilikom konkurisanja preporuka nastavnika i školskog psihologa/pedagoga.

Od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Zaštitnik je zatražio informaciju da li je u proteklih 10 godina neki od programa udruženja IS Petnica bio među odobrenim programima stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, kao i koji program je u pitanju i u kom periodu je bio odobren.

Šta je Petnica

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture, navodi se na sajtu te institucije.

Aktivnosti Petnice su najvećim delom usmerene na mlade - na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije, navodi se. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: