Rusija brine zbog NATO-a na Arktiku

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev poručio je danas da je ta zemlja zabrinuta zbog rada NATO-a na militarizaciji Arktika.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.06.2021.

14:17

Rusija brine zbog NATO-a na Arktiku
Foto: Deposit/RailwayFX

On je istakao da se zalaže za očuvanje tog regiona kao zone mira i međunarodne saradnje.

Patrušev je tokom izlaganja na moskovskoj Konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, naglasio da aktivnosti NATO-a u vezis militarizacijom Arktika, a posebno razmeštanje novih elemenata vojne infrastrukture u tom regionu ne mogu a da ne zabrinu, i da se Moskva zalaže za bezuslovno očuvanje Arktika kao zone mira, prenosi TAS.

On je govorio i o terorizmu i biološkom oružju kao političkim sredstvima, koje vidi kao veoma važne bezbednosne izazove koji zaslužuju posebnu pažnju. Prema Patruševu, terorizam je često rezultat geopolitičkih eksperimenata određenih globalnih igrača koji koriste ekstremiste protiv država sa kojima se ne slažu, a borba protiv terorizma u Libiji i severnoj Africi u celini, regionu Sahara-Sahel, istočnoj Africi i drugim regionima zahteva veliku pažnju.

"Istovremeno, moramo imati na umu da se terorizam često ne pojavljuje sam po sebi, rezultat je geopolitičkih eksperimenata odredjenih igrača koji koriste ekstremiste svih vrsta da potkopaju državnost zemalja sa kojima se ne slažu, a smatraju borbu protiv terorizma kao formalni izgovor za povećanje svog vojnog prisustva", istakao je Patrušev.

On je rekao i da je globalno oživljavanje biološkog oružja već započelo, i da postoje jasni znaci opasnih patogena koji se koriste u vojsci zbog političkih ciljeva, a da pitanje biološke bezbednosti nije ograničeno samo na borbu protiv kovida 19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: