24. jun  2021. 14.18  →  17.45 | Izvor: RTV (Kristijan Takač)

Nedimović na severu Bačke: Žetva pšenice za desetak dana

SUBOTICA -

Žetva pšenice mogla bi da počne za desetak dana, ocenio je danas obilazeći useve na severu Vojvodine resorni ministar Branislav Nedimović. On je u društvu pokrajinskog sekretara Čedomira Božića posetio i preduzeće "Agriromagna" u Malom Iđošu, koje planira da bude lider u proizvodnji lešnika u Evropi.

video icon

Osnovna delatnost preduzeća "Agriromanga" iz Malog Iđoša, koje se nalazi u italijanskom vlasništvu, jesu živinarstvo i ratarstvo. U 23 objekta od po hiljadu kvadrata u jednom turnusu utove 400 hiljada jednodnevnih pilića. Klasične biljne kulture su zasejali na 800 hektara, a počeli su i proizvodnju lešnika sa velikim ambicijama.

"Ukupna površina će biti oko 700 hektara pod lešnikom. Na taj način ćemo biti prvi u Evropi", ističe Atila Tot, direktor preduzeća.

nedimovic, sever, backe

"Bitno je da ovakva kompanija postoji na nivou pokrajine. Pored svih ovih kapaciteta oni zapošljavaju značajan broj ljudi iz opštine Mali Iđoš i naravno drugih opština gde se nalaze njihove organizacione jedinice", kaže Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Obilazeći preduzeće "Pro-sklad"u Novom Žedniku kod Subotice, koje se bavi ratarstvom, skladištenjem i organizacijom proizvodnje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je istakao da očekuje dobar rod pšenice, čija žetva može da počne za desetak dana, dok žetva ječma koja već traje pokazuje slabije rezultate.

"Prinos se za sada kreće oko 7,3 tone. Malo smo, iskren da budem, nezadovoljni pošto mi pucamo na mnogo više prinose. Imali smo problema sa izmrzavanjem ječma, što je bilo tipično za ovu godinu", kaže Milovan Ždrnja, vlasnik preduzeća "Pro-sklad".

"Mi smo svi očekivali da će ove godine, što se tiče ratarstva, biti ekstremna proizvodnja. Za sada još uvek stojimo na tim stanovištima i mislim da bi to moglo da bude dobro, ali naravno da moramo da imamo u ovom trenutku bar jednu kišu u narednih 10-15 dana u čitavoj Srbiji", ističe Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ako narednih dana ne bude kiše, poljoprivrednici moraju da razmišljaju na koji način će sačuvati kukuruz do njegovog branja, zaključio je Nedimović.

Srodne vesti