KO LAŽE A KO GOVORI ISTINU O INCIDENTU U CRNOM MORU? London i Moskva imaju različite verzije događaja
Foto: EPA-EFE/LPhot Ben Shread / BRITISH ROYAL MANDATORY CREDIT: MOD/CROWN COPYRIGHT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

U ČIJIM VODAMA JE PLOVIO BRITANSKI RAZARAČ?

KO LAŽE A KO GOVORI ISTINU O INCIDENTU U CRNOM MORU? London i Moskva imaju različite verzije događaja

Planeta -

Nakon ozbiljnog incidenta u kom su učestvovali i ruski patrolni brodovi i borbeni avioni, razarač Britanske kraljevske mornarice HMS Defender, koji se nalazi u Crnom moru zbog vojnih vežbi NATO-a, juče se našao u centru pažnje.

Rusija je nakon incidenta rekla da će pozvati britansku ambasadorku Deboru Bronert nakon neočekivanog diplomatskog i vojnog spora u Crnom moru.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da bi ona danas mogla da dobije ''demaršu'' (izveštaj) nakon što je HMS Defender zaplovio vodama blizu poluostrva Krim.

britanski razarač
foto: Printscreen Youtube

DETALJI INCIDENTA I DALJE SPORNI - Rjabkov: Rusija će zaštititi teritorijalni integritet

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su njihovi brodovi ispalili hice upozorenja u blizini britanskog broda, što je odbacila Velika Britanija. Detalji incidenta i dalje su sporni.

-Rusija će zaštititi svoj teritorijalni integritet koristeći i političko-diplomatske i vojne metode, izjavio je u danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, reagujući na incident sa razaračem britanske mornarice “HMS Defender” u Crnom moru.

-Bezbednost naše zemlje je naš primarni cilj. Ono što se dogodilo je vrlo ozbiljno. Osuđujemo postupke britanske strane, dodao je.

Kremlj je danas optužio britanski ratni brod da je ''provocirao'' Rusiju i rekao da će Moskva oštro odgovoriti na bilo kakve slične akcije u budućnosti.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da je Rusija zabrinuta delovanjem britanskog ratnog broda i da se nada da se takve "provokacije" neće događati sistematski.

‘Ruske topovske vežbe’

Britanski sekretar za životnu sredinu Džordž Justis ponovio je da Ministarstvo odbrane te zemlje negira da ruska plovila nisu ispalila upozoravajuće hice.

-Umesto toga, u blizini se odvijala ''topovska vežba'', što ''nije retko za Ruse“ u tom području, rekao je on.

Britanski ratni brodovi ponovo bi bili spremni da prođu spornim vodama oko Krima. Nikada nismo prihvatili aneksiju Krima, to su bile ukrajinske teritorijalne vode, izjavio je on za Skaj njuz.

On je osporio izveštaje novinara BBC-a koji je ispričao da je britanski brod prošao kroz teritorijalne vode oko Krima, koji Velika Britanija smatra okupiranim teritorijem Ukrajine i samim tim ukrajinskim teritorijalnim vodama.

-To je bilo nešto sasvim drugačije, rekao je.

Novinar BBC-ija je bez ikakvog uvijanja tvrdio da je bila reč o namernom potezu koji je za cilj imao slanje poruke Rusiji, ali i napominuo da je kapetan HMS Difendera Vinsent Oven istakao da prolaze "međunarodno priznatim morskim putem".

Dve države rutinski testiraju odbranu jedna druge, ruski avioni često lete u blizini britanskog vazdušnog prostora, a ratni brodovi plove Kanalom.

Međutim, incidenti koji uključuju otvorenu vatru su vrlo retki.

Incident je prikazan na ruskoj državnoj televiziji i ocenjen je kao provokacija koja ilustruje potrebu da se Rusija odbrani od sila NATO-a.

Iako se čini da Velika Britanija želi da izgladi incident, ruski diplomatski i vojni zvaničnici upozorili su da su spremni da pucaju na strane brodove kako bi uspostavili kontrolu Rusije nad Krimom.

Komandant ruske mornarice Nikolaj Jevmenov je rekao da je ovo sve bila provokacija koja ima za cilj da testira Rusiju.

Predsednik rusije Vladimir Putin obavestio je američkog predsednika Džoa bajdena o ruskim crvenim linijama.

Preteće poruke

Istovremeno, radio vezom su im stizale preteće poruke, od kojih je u jednoj Britancima jasno poručeno da "će (Rusi) zapucati na njih ako ne promene kurs".

- Čuli smo neke hice u daljini, ali čini se da smo bili daleko izvan dometa onih koji su ih ispalili - kazao je novinar čiji je javljanje za BBC nakratko prekinuo gromoglasni prolazak aviona iznad broda.

- Eto, ovo je još jedan ruski borbeni avion koji nadleće naš brod. U nekim trenucima iznad broda bilo je i do 20-ak letelica. Usprkos tome nismo skrenuli sa rute, već smo nastavili plovidbu unutar teritorijalnih voda oko Krima.Ceo prolazak trajao je nešto više od sat vremena nakon čega smo opet ušli u međunarodne vode. Usprkos tome, ruski avioni nas, kako čujete, i dalje nadleću - rekao je novinar.

Ko laže?

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova optužila je danas britansko ministarstvo odbrane i britansku ambasadu u Moskvi da šire laži o incidentu u Crnom moru.

Marija Zaharova, Zaharova, Marija
foto: Profimedia

Ona je uporedila zvanične izjave britanske strane i navode novinara Bi-Bi-Sija koji je potvrdio da je brod namerno ušao u ruske teritorijalne vode.

- Dakle, ko laže: britansko ministarstvo odbrane, novinar britanskog javnog servisa ili britanska ambasada u Moskvi? Evo odgovora. Ovog puta su to britansko ministarstvo odbrane i britanska ambasada. London je izgubio svoje manire. Savetujem britanskim partnerima da pokucaju ako žele "mirno da uđu" sledeći put - napisala je Zaharova na svom Telegram nalogu.

Kad se sve uzme u obzir, čini se, kako pišu mediji, da je HMS Difender u najmanju ruku želeo da vidi koliko su daleko Rusi spremni da odu, a oni su, da bi sačuvali obraz, učinili gotovo sve da ga nateraju da promeni kurs i što pre se odmakne od Krima.

Kurir.rs/Guardian/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja