Tržište

Zabranjen uvoz 22 tone krompira iz Italije

Zabranjen uvoz 22 tone krompira iz Italije
Foto: N.N. | Zabranjen uvoz 22 tone krompira iz Italije

BANJALUKA - Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 22 tone merkantilnog krompira porijeklom iz Italije jer je u njemu utvrđeno prisustvo štetnog organizma.

Iz Inspektorata Srpske je saopšteno da je prilikom pregleda pošiljke izvršeno uzorkovanje za laboratorijsku analizu kojom je potvrđeno prisustvo karantinskog organizma glabodera palida /Globodera pallida/.

U saopštenju se dodaje da je pošiljkama od kojih se uzimaju uzorci za analizu, zabranjeno stavljanje u promet, distribucija ili prerada do donošenja rješenja inspektora u skladu sa rezultatima laboratorijske analize, te ne postoji rizik da je proizvod bio dostupan na tržištu.

Iz Inspektorata podsjećaju da je nadležna inspekcija i protekle sedmice zabranila uvoz 22 tone merkantilnog krompira porijeklom iz Italije zbog utvrđenog prisustva karantinskog organizma zlatne krompir nematode /Globodera rostochiensis/.

Nematode predstavljaju valjkaste crve koje pruzrokuju oboljenja i štetu na usjevima mnogih kultura, uključujući i krompir.

Zlatna krompir nematoda - visoko specijalizovana vrsta nematoda koja parazitira na korjenima krompira i paradajza, a utiče na ostale biljke iz porodice noćurka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije